Nu ges tullen ökade befogenheter att ingripa mot byggstölderna | Byggföretagen

Nu ges tullen ökade befogenheter att ingripa mot byggstölderna

Tullverkets personal får sedan 1 augusti gripa brottsmisstänkta personer på plats och beslagta misstänkt stöldgods. Byggföretagen välkomnar de nya reglerna.

Publicerad:

Cecilia Johansson, bransch- och föreningsansvarig.

– Det är jättepositivt! Bygg- och anläggningsbranschen har jobbat för det här länge. Under 2020 anmäldes näsan 6 000 inbrottsstölder på byggarbetsplatser och mycket av det som stjäls lämnar landet, säger Cecilia Johansson, bransch- och föreningsansvarig för Byggföretagen i Region Mellan, till Sveriges Radio.

Miljardsvinn

Tidigare har tullpersonalen vid misstanke om brott varit tvungen att invänta polisen vilket i vissa fall lett till att tjuvar och stöldgods kunnat åka vidare till utlandet. Det uppskattade värdet på svinnet från byggarbetsplatser är flera miljarder kronor per år.

Här kan du lyssna på SR:s reportage

Här kan du läsa mer om Byggföretagens arbete mot byggstölder