Äntligen föreslår regeringen högskolebehörighet till yrkesprogrammen | Byggföretagen

Äntligen föreslår regeringen högskolebehörighet till yrkesprogrammen

Idag föreslog utbildningsminister Anna Ekström att högskolebehörighet ska ingå i alla gymnasieutbildningar. Initiativet välkomnas av Byggföretagen, som ser att det är en viktig del i arbetet för att öka söktrycket till yrkesprogrammen, däribland bygg- och anläggningsprogrammet.

Publicerad:

Elin Kebert, expert på kompetensförsörjning, Byggföretagen.

Sedan gymnasiereformen 2011, då högskolebehörighet togs bort på yrkesprogrammen, har intresset för yrkesutbildning minskat. Förslaget om att återinföra högskolebehörighet är därför ett viktigt steg i rätt riktning och något som byggsektorn har drivit på under lång tid.

–  Elever ska inte behöva välja mellan att läsa högskolebehörighet och viktiga fördjupningskurser inom yrkena. Både matte och murning är viktiga kunskaper att ha om du ska kliva in i byggbranschen, säger Elin Kebert, expert på kompetensförsörjning, Byggföretagen.

Därför är det viktigt med högskolebehörighet på alla gymnasieprogram

  • Arbetslivet har förändrats – de som kliver in idag vet att de förmodligen kommer byta jobb under sin karriär. De kommer behöva fortbilda sig och fylla på med nya kunskaper för att möta nya arbetsuppgifter och då är det viktigt med en bra grund.
  • Elever vill det – idag upplever många elever och föräldrar yrkesprogrammen som smala. Vi i branschen vet att det inte stämmer då Bygg- och anläggningsprogrammet erbjuder 15 yrkesutgångar som kan leda till ett 70-tal yrkesroller. Att alla elever som väljer ett yrkesprogram ska vara garanterade att kunna läsa de kurser som krävs för grundläggande behörighet, om de vill, ökar chansen att elever som vill gå ett yrkesprogrammen får stöd för sitt val.
  • Bredare möjligheter – även om yrkesprogrammen leder till jobb så är det inte säkert att en 14-15 åring vet exakt vad hen vill jobba med i framtiden. Högskolebehörighet kan leda till att fler vågar prova på byggbranschen.