Årets byggkvinna brinner för förändring | Byggföretagen

Årets byggkvinna brinner för förändring

Emmalena Andersson är den första som har fått utmärkelsen Årets byggkvinna. Priset, som uppmärksammar kvinnliga förebilder som bidrar till en mer inkluderande och jämställd byggbransch, stämmer väl in på Emmalenas profil. Här berättar hon om vad utmärkelsen har betytt och vad "en byggbransch för alla" innebär för henne.

Publicerad:

Emmalena Andersson, Årets byggkvinna 2021

Vad har utmärkelsen Årets byggkvinna betytt för dig?
– Det är ett ärofyllt pris, som har betytt mycket. Den största lyckan är att jag blev nominerad av kollegor och samarbetspartners. Jag jobbade då som byggchef på Plåtslageri1, som uppmärksammade mig för att vara en duktig chef och kollega, som brinner för förändring i branschen. Det är något fint och underbart av dom.

Hur har det senaste byggåret varit och vad jobbar du med nu?
– Det som har förändrats är väl att många vet vem jag är. Jag jobbar med förändring och ordinarie jobb i samma utsträckning som innan, men har bytt arbetsplats och jobbar nu som arbetsledare på Betonmast i Göteborg. De hittade mig tack vare Årets byggkvinna, och jag trivs fantastiskt bra där.

Vad betyder ”en byggbransch för alla” för dig?
– En byggbransch för alla är som det låter; en bransch där du är välkommen oavsett vem du är. Det är en bransch där vi tar vara på allas olikheter och tar hand om varandra, utan machokultur, dåliga chefer eller kollegor. Vi är ett team som jobbar mot utsatt mål, som vill trivas, jobba säkert och komma hem oskadda. I Sverige byggs det för fullt och du behövs eftersom det är brist på yrkesarbetare och tjänstepersoner i alla yrkeskategorier.

”Tänk på att det är du som ansvarar för dina egna ord och handlingar. Det är inte mottagarens ansvar. Se till att hen tar det bra, tål snacket eller sättet du säger saker på. Vi är alla olika, har olika referenser och erfarenheter genom livet. Ge inte bort din stress, din jargong eller ditt humör till nästa person. Bli smittad av hens leende istället.” /Emmalena Andersson, Årets byggkvinna 2021

Nomineringarna till Årets byggkvinna 2022 öppnar i februari.

Läs mer om utmärkelsen Årets byggkvinna