”Fler kvinnor behöver våga ta för sig” | Byggföretagen

”Fler kvinnor behöver våga ta för sig”

Nevenka Mesic Tiderström har 50 års erfarenhet i byggbranschen. Hon började som praktikant och har arbetat sig upp till vd och företagsägare. Som för många andra entreprenörer har arbetet blivit en livsstil och trots att hon passerat pensionsåldern finns inga planer på att sluta.

Publicerad:

Nevenka är uppväxt i Kroatien och kom till Sverige som arbetskraftsinvandrare i början av 1970-talet. Med sig hade hon en byggingenjörsexamen men som oerfaren, invandrare och kvinna var det inte lätt att få jobb i byggbranschen på den tiden. Särskilt inte då det rådde lågkonjunktur. Till slut fick hon fick en praktikplats på Kullenbergs:

– Jag hade turen att få en riktigt bra första chef. Han såg inga hinder utan fokuserade på min potential och att jag verkligen brann för yrket. Det förtroende som jag fick av min första chef var avgörande för min fortsatta karriär, säger Nevenka Mesic Tiderström.

Hon arbetade sig uppåt på Kullenbergs fram till fastighetskrisen 1992 då företaget gick i konkurs. Sedan följde några år hos Percy Nilsson och PNB-koncernen innan hon fick jobb som avdelningschef på MVB Syd 2002. Under hennes tid i bolaget ökade omsättningen från 80 miljoner till 3 miljarder kronor. Själv avancerade Nevenka efterhand till vd och delägare.

Hon lämnade MVB 2017, men istället för att gå i pension blev hon majoritetsägare i Servicekuben tillsammans med sin man Bo. Nu är målet att göra samma resa en gång till. Företaget är inne i en stark tillväxtfas och har fått flera stora entreprenadprojekt.

Vad är det roligaste med ditt arbete?
– Jag tycker om att utveckla bolag och människor. Att se medarbetare växa genom ökad kompetens och erfarenhet. Jag vill gärna utmana människor att våga. Jag brukar säga att jag är med och knuffar dem utför stupet och ser om de flyger. Flyger de så är allt bra, och de växer. Flyger de inte riktigt än så är jag där och fångar upp dem och ser till att de får nya chanser längre fram.

Och det svåraste?
– Det svåraste är nog att få tiden att räcka till. När du driver företag är det svårt att sluta fundera på arbetet när arbetsdagen är slut. Man går upp så mycket i arbetet att det blir en livsstil. Men det är å andra sidan inte något negativt, när man som jag tycker att det är väldigt roligt.

Vilka lärdomar kan du dela med dig av som företagsledare?
– En viktig lärdom är att personalen är företagets viktigaste resurs. Men det kan vara en flyktig resurs, därför gäller det att se till att personalen trivs och utvecklas, och vill stanna kvar länge. Man investerar mycket tid och pengar i varje individ så det är en stor förlust när en erfaren och duktig medarbetare slutar.

Hur skapar man god trivsel?
– Till att börja med måste företaget ha en klar vision och en utpekad riktning som visar vart vi är på väg. Jag försöker ge mycket positiv energi till våra anställda genom att visa humor och uppskattning. Det är viktigt att skapa en arbetsmiljö där alla känner sig trygga och sätta ihop bra team som stimulerar erfarenhets- och kunskapsöverföring. Vi ger våra medarbetare möjlighet att vidareutbilda sig och få mentorer så att de kan avancera i organisationen. Vi har även traineeprogram för ungdomar där de får prova på olika delar av vår verksamhet för att se var de trivs och passar bäst.

Hur är det att vara kvinna i en mansdominerad bransch?
– Jag har haft en tuff resa men klarat mig bra tack vare att jag är otroligt målmedveten. När jag började som arbetsledare frågade personalen aldrig mig om hjälp utan vände sig hellre till en manlig arbetsledare. Men jag svarade på frågorna ändå och efterhand så förstod de att jag var lika kompetent. Byggbranschen har gjort stora framsteg inom jämställdhet och arbetsmiljö, men det är fortfarande så att kvinnor måste vara duktigare för att få samma förtroende som män.

– Jag brukar alltid försöka att vara ett stöd åt unga kvinnor som är på väg upp i karriären. Jag tycker om att hjälpa till och se dem växa i sina roller. Det är också mitt eget bidrag till en mer jämställd bransch, där fler kvinnor behöver våga ta för sig.Nevenka Mesic Tiderström
Född: 1951
Utbildning: Byggnadsingenjör vid Högskolan i Zagreb (kompletterat för svensk examen)
Familj: Gift, en son och två bonusbarn, tre barnbarn
Bor: Malmö
Intressen: Jakt, natur, resor
Läs mer: servicekuben.se