57% av byggföretagen utsattes för brott | Byggföretagen

57% av bygg­företagen utsattes för brott

57 procent av byggföretagarna uppger att de utsatts för brott under förra året. Det visar en undersökning som Svenskt Näringsliv har låtit Stiftelsen Tryggare Sverige göra. Ett av de drabbade företagen är Sven Johansson bygg där Annika Andersson är vd.

Publicerad:

– För oss innebär det mest inbrott och stölder på våra byggarbetsplatser och i våra arbetsfordon. Under det senaste året har vi ungefär fem anmälda brott. Det är främst byggmaskiner och verktyg som vi blir av med, men även arbetskläder med våra loggor på. Det känns lite olustigt. Men genom åren har vi också förlorat hjullastare, skylift och ställningar. Man bryter sig också in för att sova över på byggarbetsplatser, säger Annika Andersson till P1 Morgon i Sveriges radio.

Enligt Svenskt Näringslivs undersökning uppgår byggindustrins kostnader för brotten till drygt 6 miljarder kronor under det gångna året.

– Vi har ju direkta kostnader i form av ersätta och nya maskiner, men även indirekta kostnader i form av stillestånd och förseningar i bygget. Men det innebär även kostnader för förebyggande åtgärder, i form av bevakningstjänster, larm, stängsel och DNA-märkning, säger Annika Andersson.

Byggföretagens checklista hur du skyddar dig mot stölder
Ta del av Svenskt Näringslivs undersökning
Det här vill Byggföretagen ska göras för att minska byggstölderna