Sverige kan bli utan cement – industrin i möte med regeringen | Byggföretagen

Sverige kan bli utan cement – industrin i möte med regeringen

Sverige står inför ett avgörande i frågan om cementförsörjningen. Därför träffar representanter för svensk industri idag ansvariga departement.

Publicerad:

Cementförsörjningen är ett nationellt intresse.

Byggföretagen, Industriarbetsgivarna, Svensk Betong, Teknikföretagen, Trä- och möbelföretagen och Svemin skriver på debattplats i Dagens Industri att näringslivet och politiken tillsammans behöver se vilka förutsättningar och lösningar som måste till (27/4).

Avgörande för klimat, försvar och samhällsbyggande

– Regeringen måste vara tydlig om den anser att egen kalkbrytning och cementproduktion i Sverige är angelägen. Frågan är en riksangelägenhet för att klara klimat, försvar och samhällsbyggande. Alla inblandade instanser såväl myndigheter, länsstyrelse och domstol måste göra vad de kan för en snabb och korrekt hantering, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

Tillverkningen i Slite står för omkring 75 procent av den cement som används i Sverige. Utan den kan inte tre av fyra bostäder byggstartas, enligt en konsekvensanalys som Byggföretagen gjorde förra året.

Här kan du läsa debattartikeln

Här kan du läsa mer om cementkrisen