Byggföretagen bemöter Byggnads anklagelser | Byggföretagen

Bygg­företagen bemöter Byggnads anklagelser

Byggföretagens ordförande Carin Stoeckmann bemöter i en debattartikel i Svenska Dagbladet motparten Byggnads anklagelse om att Byggföretagen gör för lite för att bekämpa arbetslivskriminaliteten.

Publicerad:

Carin Stoeckmann, ordförande, Byggföretagen.

– Vi är fast beslutna om att fortsätta bekämpa arbetslivskriminaliteten. Däremot slår Byggnads krav på att reglera bort underentreprenörskedjan undan benen för rättvis konkurrens på lika villkor, skriver Carin Stoeckmann och Jonas Steen, ordförande i Byggföretagens utskott för små- och medelstora företag.

Byggföretagen driver sedan flera år tillbaka ett omfattande arbete mot arbetslivskriminalitet och för sund konkurrens. Stoeckmann och Steen lyfter bland annat fram att Byggföretagen i april 2022 skärpte medlemskriterierna så att företag under pågående utredning eller domstolsprocess med koppling till bland annat arbetslivskriminalitet kan få sitt medlemskap inaktiverat.

– Arbetslivskriminaliteten ska bekämpas. Men när det kommer till kravet på egen personal är Byggföretagen och Byggnads inte överens. Bygg- och anläggningsbranschen har ett stort behov av olika former av specialisering. Att mindre aktörer samverkar med större ger fler valmöjligheter och ökar produktiviteten. Det finns ingen motsättning mellan att bekämpa fusket och stå upp för branschens småföretag, skriver Stoeckmann och Steen.

Här kan du läsa hela artikeln av Carin Stoeckmann och Jonas Steen.

Läs mer om vad Byggföretagen gör för att bekämpa arbetslivskriminaliteten.