Lär känna finalisterna till Årets byggkvinna 2023 | Byggföretagen

Lär känna finalisterna till Årets byggkvinna 2023

Publicerad:

Här är de tre finalisterna till Årets byggkvinna 2023: Beatrice Andersson, grävmaskinist – JB Villan / Rebecka Romin, entreprenadingenjör – Peab / Mariam Mohammedamin, arbetsledare – Tommy byggare.

Klicka här för att rösta

Beatrice Andersson, grävmaskinist, JB Villan

Motivering: Vi på JB Villan är mycket stolta över Beatrice, vår grävmaskinist som vid sitt gymnasieval valde att bryta invanda könsmönster och välja ett typiskt mansdominerat yrke. Det krävs mod, vilja och jävlar anamma att göra det! Vi som arbetsgivare vet att Beatrice inspirerar andra tjejer att välja byggbranschen. På fritiden stöttar hon ”Öppet Hus” och andra forum där unga tjejer står inför sitt yrkesval. Det är genom goda förebilder som vi kan göra skillnad… Beatrice är en av dessa!

 1. Vad skulle det betyda för dig att få utmärkelsen Årets byggkvinna?

  Det skulle betyda mycket att få visa framfötterna och motbevisa folket där ute, som man träffat, med sina fördomar om att tjejer inte ska eller kan jobba i denna branschen – som grävmaskinist och anläggare.
 2. Vad är det bästa med att jobba med byggbranschen?

  Det bästa är att få vara utomhus året runt, oavsett väder, att det är ett praktiskt och fysiskt arbete och att man får upptäcka så många olika platser vecka till vecka!
 3. Vilka är dina tre bästa egenskaper?

  Jag skulle säga att jag är vänlig men bestämd och att jag är väldigt duktig på det jag jobbar med!

Rebecka Romin, entreprenadingenjör, Peab

Motivering: Rebecka Romin är blott 28 år, men har redan gjort sig ett namn inom Peab. Med sin energi och outtröttliga engagemang lyfter hon i alla sammanhang byggbranschen som ett fantastiskt ställe att jobba på. Bättre ambassadör för branschen är svårt att hitta.

Rebecka är särskilt engagerad i jämställdhetsfrågan. Hon själv blev till och med avrådd från skolans yrkesvägledare när hon sa att hon ville välja bygg. Ett råd vi är väldigt tacksamma att hon inte följde. Rebecka är en av talespersonerna för Byggåret, Peabs nystartade betalda lärlingsprogram för kvinnor. Hon är även en av initiativtagarna till Peabs kvinnliga nätverk i Öst, där kvinnor i olika roller inom företaget samlas för att utbyta kunskap och erfarenheter.

Hon håller även i de dagar där Peab bjuder in tjejer och ickebinära från grundskolor och gymnasium till ett bygge under IGE-day, som står för Introducea Girl to Engineering Day. På fritiden arbetar hon som volontär för Maskrosbarn, en ideell organisation som arbetar för att ge en tryggare uppväxt till barn med föräldrar som har ett missbruk, psykisk sjukdom eller som utsätter dem för våld.

 1. Vad skulle det betyda för dig att få utmärkelsen Årets byggkvinna?

  Det här är en väldigt betydelsefull och fin utmärkelse enligt mig och därför skulle det vara en stor ära att få den. Det skulle visa att det arbete jag varit med och gjort för att försöka få in unga och framförallt kvinnor till branschen uppskattas.
 2. Vad är det bästa med att jobba med byggbranschen?

  Några av de bästa sakerna med att jobba i branschen är utvecklingsmöjligheterna, variationen och gemenskapen. Vi har en otrolig potential i branschen, vilket jag hoppas vi kan bli bättre på att nå ut med för att kunna locka personer att välja ett yrke här.
 3. Vilka är dina tre bästa egenskaper?

  Mina bästa egenskaper i jobbet är att jag är nyfiken, prestigelös och ansvarstagande.

Mariam Mohammedamin, arbetsledare på Tommy Byggare

Motivering: Mariam har en dubbelexamen som byggingenjör och inredningsarkitekt, och hennes utveckling, driv, tålamod, ärlighet och hjälpsamheten har gjort mig kär i henne. Mariam har efter examen varit på tiotals intervjuer där de alltid valde att gå vidare med någon annan. Efter alldeles för många nej så gav hon till slut upp jobbsökandet. I stället valde hon att starta eget, där hon började inreda och rita bygglovsritningar.

En dag ser en chef på Peab hennes arbete och ville träffa henne för jobbintervju. Chefen tog henne med sig till Tommy Byggare, där allt började. Mariam, som inte kunde namnen på olika skruvar, driver nu ett helt bygge själv. Hennes driv, vilja och ambition har jag inte sett hos någon annan. Hon kommer med lösningar som bidrar till att lyfta upp företaget hon jobbar i och vill bevisa för alla som sa nej till henne att hon har drivet i sig till att en dag bli en av Sveriges bästa byggkvinnor.

Mariam hjälper även flertal studenter att kunna skriva sina examensarbeten. Jag har jobbat några gånger med Mariam, och har träffat ett flertal kvinnliga arbetsledare, men har inte träffat en människa som Mariam. Hon bidrar varje dag till att förbättra dagen för alla oss som jobbar under henne. Att se en kvinna som Mariam, med slöja, leda gör mig också så stolt. Jag vill av hela mitt hjärta att ni ger henne en chans att få berätta om sin resa.

Som Mariam alltid bruka säga: Ingenting i världen är omöjligt. Det omöjliga tar bara lite längre tid. Eller: Att blåsa ut andra människors ljus kommer aldrig att få din låga att lysa mer.

 1. Vad skulle det betyda för dig att få utmärkelsen Årets byggkvinna?

  Det skulle betyda allt. Jag kommer kunna hjälpa fler att komma in i byggbranschen och jag kommer kunna bidra med min historia. Jag kommer kunna stå där ute och motbevisa alla som inte trodde på mig, alla som sa att jag inte skulle lyckas eftersom jag inte är svensk, att jag – en kvinna som bär slöja inte ens borde vara i byggbranschen. En vän till mig hade sagt ”Men Mariam, du kommer aldrig komma långt inom Byggbranschen. Säg upp dig nu och jobba med någonting annat”. Den här meningen har jag alltid haft i mina tankar varje gång jag stött på svårigheter, varje gång jag stöter på problem i jobbet: ”Jag ska bli Sveriges nästa Årets byggkvinna – jag kommer lyckas”. För innerst inne drömde jag om att få utmärkelsen som Årets byggkvinna, men ingen trodde på mig. Jag brukade alltid påminna mig om en sak: ”Ingenting är omöjligt. Det omöjliga tar bara lite extra tid”.
 2. Vad är det bästa med att jobba med byggbranschen?

  Det bästa för mig är att vi bygger samhället. Vi bygger skolor, sjukhus, hem, bassänger och broar. Vi bygger Sverige. Den ena dagen är inte den andra lik. Ena dagen kan och löser du allt. Nästa dag är man en helt en annan person. Man utvecklas och lär sig något nytt varje dag. Man gör fel och lär sig av sina fel, men man blir uppskattad för jobbet man gör. Är man en bra ledare kan man leda hela bygget. Är man en bra människa kan man komma långt. Man träffar så olika människor och samarbetar med alla. Du blir mer än en ledare. Vi kvinnor bidrar med känslor och kärlek i allt jobb vi gör. Vi blir mer än bara byggledare och kanske är det vad som gör att kvinnor lyckas i byggbranschen. Man påminner sig hela tiden om att jag är vad jag tillför.
 3. Vilka är dina tre bästa egenskaper?

  Tålmodig, snabblärd, lyhörd.