Byggföretagen och Eskilstuna United gör gemensam sak för ökad jämställdhet | Byggföretagen

Bygg­företagen och Eskilstuna United gör gemensam sak för ökad jämställdhet

Eskilstuna United vill öka jämställdheten inom fotbollen och Byggföretagen vill detsamma i sin bransch. Därför har de båda organisationerna tecknat en gemensam avsiktsförklaring för att aktivt sprida fakta, lyfta fram förebilder och öka andelen kvinnor i respektive bransch.

Publicerad:

Foto: Pato Jerzak

– Vi vill visa unga tjejer att det är möjligt för dem att jobba i byggbranschen om det är vad de vill och att den som vill kan ha en karriär inom fotbollen. Kultur, normer eller fördomar ska inte vara ett hinder. Att sprida fakta om jämställdhet och lyfta fram förebilder är en del i vårt arbete med jämställdhetsuppropet JAG2030, säger Anna Arnerdal, ordförande i Eskilstuna United.

För andra året i rad arrangerar Byggföretagen och Byggbranschens Yrkesnämnd (BYN) byggkollo tillsammans med Rekarnegymnasiet i Eskilstuna för att visa upp byggämnet och välkomna fler till byggbranschen. Byggkollo är för barn mellan 8–10 år och hälften av platserna är reserverade för tjejer. Vid ett tillfälle under respektive vecka bjuds barnen in till Tunavallen där spelare från Eskilstuna Uniteds a-lag ser till att de får prova på fotbollsträning och fysisk aktivitet.

– Det blev succé förra året och i år blev vi kontaktade av Eskilstuna United som precis som vi står för utmaningen att få fler tjejer intresserade av branschen och att få den mer jämställd. Byggkollo är ett bra forum där vi ser att vi kan göra gemensam sak säger Tobias Elf Svensson som var drivande i uppstarten och jobbar med kompetensförsörjningsfrågor på Byggföretagen i Södermanland.

Ett syfte med byggkollo är att barn i tidig ålder får se vilka möjligheter som finns och testa på praktiskt arbete.

– Genom att skapa närhet till de som finns inom respektive bransch blir steget dit inte så stort, menar Anna Gillström bransch- och föreningsansvarig på Byggföretagen i Södermanland.

– Samarbetet med byggkollo gör att vi får relationer med barnen. Vi vill att våra spelare ska vara några de kan se upp till och inspireras av, säger Anna Arnerdal.

Vill du veta mer?
Välkommen att träffa representanter för de båda organisationerna, Anna Arnerdal, ordförande i Eskilstuna United och, Anna Gillström, Bransch och föreningsansvarig och Siri Hallberg Björklund, Expert kompetensförsörjning från Byggföretagen.
Tunavallen, 20 juni, kl. 14.00–1500.

Kontakt
Eskilstuna United, Anna Arnerdal, 070-610 92 77
Byggföretagen, Anna Gillström, 021-34 93 54

Fakta
Byggföretagen och byggkollo
Byggföretagen är en medlems- och branschorganisation som samlar cirka 4000 bygg- och anläggningsföretag runt om i hela Sverige.

Andelen kvinnor i branschen är 10 procent varav enbart 2,3 procent inom hantverkaryrken. Högst andel kvinnor i bygg återfinns hos kontorsyrken som service och administration, där cirka 47 procent av de förvärvsarbetande är kvinnor.

Samtidigt visar siffror att cirka 35 000 personer inom samhällsbyggnad saknas inom Stockholm-Mälardalsregionen fram till 2030. Det är cirka 7000 individer som saknas varje år.

Byggkollo startades 2021 i Karlstad som sedan spred sig över landet och i Eskilstuna började det 2022 med 40 barn mellan 8–10 år. Elever från bygg- och anläggningsprogrammet och barn- och fritidsprogrammet får feriejobb som kolloledare tillsammans med bygglärare ifrån byggprogrammet. Under en vecka får barnen bygga en lådbil som de får måla och veckan avslutas med ett lådbilsrace. De får även tillsammans med komtech göra sina egna registreringsskyltar och även prova att sitta i en grävmaskin.

Eskilstuna United och JAG2030
Eskilstuna United har cirka 550 medlemmar och 14 fotbollslag från barn och ungdom till elit. Vi är den enda damelitföreningen i Sörmland och vårt representationslag spelar i Elitettan.

I Sörmland där vi finns spelar endast 9 procent av tjejerna fotboll. Att jämföra med killarna där det är 26 procent. I Sverige finns drygt 360 000 registrerade fotbollsspelare (över 15 år) varav cirka 95 000 är damer. Detta och annan statistik som att löneskillnaden inom fotbollen är 98,7 procent och att ytterst få kvinnor kan leva av sina löner gjorde att vi2021 startade Eskilstuna United jämställdhetsuppropet, JAG2030. JAG2030 betyder att alla kan bidra (JAG) till att vi ska ha ett jämställt samhälle år 2030 (året då de globala målen in om Agenda 2030 ska vara uppnådda).