Byggnads och Byggföretagen begär möte med statsministern | Byggföretagen

Byggnads och Bygg­företagen begär möte med statsministern

Efter de senaste veckornas tragiska dödsolyckor har nu byggbranschens parter, Byggnads och Byggföretagen, begärt möte med statsminister Ulf Kristersson. Parterna vill diskutera politiska åtgärder för att bryta den negativa utvecklingen och förhindra att fler förolyckas på svenska byggarbetsplatser.

Publicerad:

Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

Dödsolyckorna ökar i Sverige och byggbranschen är klart överrepresenterad i statistiken. I år har 17 personer omkommit i byggbranschen och sedan 2013 har minst 113 personer mist livet på svenska byggarbetsplatser. Med anledning av detta har nu Byggnads och Byggföretagen begärt möte med statsminister Ulf Kristersson

– Byggbranschens seriösa aktörer kan inte vända utvecklingen ensamma. Det behövs politiska initiativ. Parterna må ha olika ingångsvärden i diskussionen, men är helt överens om att byggbranschen måste vara attraktiv, sund och säker, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

 – Vi pratar om i snitt över en byggnadsarbetare i månaden som inte får komma hem till sina nära och kära. Det är helt oacceptabelt. Hade det handlat om läkare, journalister eller någon annan yrkeskår hade det tillsatts en kriskommission för länge sedan. Politiken måste lyssna på parterna och agera för att förhindra att människor dör på våra arbetsplatser, säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande.

Här kan du läsa mer om Byggföretagens arbete för sund konkurrens