Therese Lindström, finalist i Årets byggkvinna 2024 | Byggföretagen

Therese Lindström, finalist i Årets byggkvinna 2024

Therese Lindström arbetar som träarbetare och kontors- och personalchef på Johannishus Bygg i Ronneby. Hon är en av tre finalister som har gått vidare i utmärkelsen Årets byggkvinna 2024. Mellan 12-19 april kan du rösta på Therese i "Folkets röst".

Publicerad:

Therese Lindström, finalist till Årets byggkvinna 2024. Foto: Charlotta Bäckström
Therese Lindström, finalist till Årets byggkvinna 2024. Foto: Charlotta Bäckström

”Therese driver vårt företag framåt med stort engagemang och energi och har dessutom stort driv till att förbättra framför allt mindre byggföretags förutsättningar. […] Hon är inte rädd för att ta plats i den mansdominerade bransch som byggbranschen är och driver de frågor hon tycker är viktiga med stort engagemang.”

Varför valde du bygg-/anläggningsbranschen?

Det var inte ett helt självklart val egentligen utan lite mer att det dök upp som ett bra tillfälle i livet för cirka 15 år sedan. Jag är uppvuxen på en bondgård där hårt arbete och mycket praktiskt jobb och byggjobb tillhör vardagen. Jag är en kreativ människa som gillar att jobba hårt och praktiskt, så byggbranschen passade mig mycket bra. Jag har också mer eller mindre varit egenföretagare sen jag slutade gymnasiet, så med den kunskapen och drivkraften som företagare blev mitt nya mål att bli en del av byggbranschen.

Varför ska man välja bygg-/anläggningsbranschen?

För att det är en bransch som är viktig för oss alla, den är utvecklande, väldigt rolig många stunder, med stora utmaningar som berör hela samhället och som måste lösas. Det skänker en stolthet att vara med och bygga vårt land, bostäderna vi lever våra liv i och vägarna som knyter oss samman.

Sen varför man som tjej/kvinna absolut ska välja denna bransch, så måste jag som snickare ändå säga att det är av den enkla anledningen att det är skitkul att bygga!

Vad är du mest stolt över att ha byggt/bidragit med i ett bygg-/anläggningsprojekt?

Vårt företag Johannishus Bygg som helhet, jag känner mig riktigt stolt över allt som alla hos oss åstadkommer. Min roll i företaget innehåller både administrativt arbete och rent snickararbete på alla våra projekt.

Vi tänker alltid att vi löser allt på ett eller annat sätt. Vi får ofta höra av våra kunder att vi är glada och har en sådan positiv inställning och det är verkligen bra feedback.

De mindre projekten som det där lilla badrummet eller tillbyggnaden som någon gått och väntat på att få råd att göra, det ger en tillfredsställande känsla att kunna hjälpa med. Sen har vi också byggt flera avancerade och utmanande hus med samma inställning. Jag känner stolthet över att vi lyckas med både det lilla och det stora.

Hur är det att vara kvinna i bygg-/anläggningsbranschen?

Min personliga upplevelse är att det som oftast bara är roligt, jag känner mig absolut inte utanför, men stundvis är det utmanande och lite ensamt. Jag är nästan alltid den enda kvinnan i de flesta byggsammanhang som jag är i. En viss press känner man också; att man måste prestera lite extra bra eller vara väldigt påläst, för det kan bli värre konsekvenser om man har fel som kvinna än som en man i en bransch med nästan uteslutande män under så lång tid.

Jag känner mig respekterad men då har jag ju varit ute i yrkeslivet i lite mer än 20 år och alltid i mansdominerade branscher och jag har fått erfara och lära mig mycket längs vägen. Nu känner jag mig tryggare i min roll och vågar ta för mig och säga ifrån, jag är rätt tydlig med hur jag vill ha det. Jag tycker att byggbranschen har blivit en bättre plats för kvinnor nu än förr.

Foto: Charlotta Bäckström
Foto: Charlotta Bäckström