Utfasat avdrag för blancolån kräver höjt bolånetak | Byggföretagen

Utfasat avdrag för blancolån kräver höjt bolånetak

Om inte bolånetaket höjs kommer ett avtrappat ränteavdrag för blancolån göra det ännu svårare för unga vuxna att komma in på bostadsmarknaden. Det menar Byggföretagen i sitt yttrande om avtrappat ränteavdrag för vissa lån.

Publicerad:

Sofie Wilhelmsson Agrén, skattejurist, Byggföretagen.

– Byggföretagen förstår syftet med att minska rena konsumtionslån, men regeringens förslag slår mot alla typer av blancolån och måste därför kombineras med ett höjt bolånetak, säger Sofie Wilhelmsson Agrén, skattejurist, Byggföretagen.

Regeringen vill att ränteavdrag för lån, som inte lämnas mot säkerhet i bostad, fordon eller båt, ska trappas ned och fasas ut till 1 januari 2026. Samtidigt har Finansinspektionen fått i uppdrag att ta ställning till en höjning av bolånetaket från 85 till 90 procent.

– Bolånetaket stoppar redan många som vill köpa en bostad. Genomförs förslaget om avtrappat ränteavdrag för blancolån, utan en höjning av bolånetaket, blir hindren för att köpa en bostad ännu högre. Då förpassas ännu fler till en ännu dyrare andrahandsmarknad, säger Sofie Wilhelmsson Agrén.

Bolånetaket innebär att bostadsköpare får låna till max 85 procent av marknadsvärdet – övriga 15 procent måste läggas som kontantinsats. Bolånetaket infördes 2010 på initiativ av Finansinspektionen. Därefter synes blancolån ha blivit ett allt vanligare sätt för köpare att finansiera kontantinsatsen.

– Byggbranschen genomlider just nu den allvarligaste krisen sedan 1990-talet. Orsaken är det mycket kraftiga fallet i bostadsbyggandet, som beror på att varken byggherrar eller bostadsköpare får ihop kalkylerna, säger Sofie Wilhelmsson Agrén.

Här kan du läsa hela Byggföretagens yttrande