Byggföretagens företagsrådgivare nominerad till jämställdhetspris | Byggföretagen

Bygg­företagens företagsrådgivare nominerad till jämställdhetspris

Hallå där, Ann-Sofie Lind, företagsrådgivare i kompetensförsörjning på Byggföretagen i väst. Du är nominerad till Betonggalans jämställdhetspris för ditt arbete med jämställdhet och inkludering i byggbranschen – berätta mer!

Publicerad:

Foto: Emelie Asplund

Hur känns det?

– Väldigt roligt! Och överraskande. Det är en nominering jag tar emot med stolthet och även ödmjukhet. En jämställd och inkluderande byggbransch är verkligen en hjärtefråga och mycket angelägen för mig.

Varför är jämställdhetsarbetet viktigt i byggbranschen?

– Att inte ha en jämställd byggbransch är hämmande för stadsutvecklingen. Om vi ska lyckas med att bygga ett samhälle för alla, måste även alla vara med för att påverka och inverka på framåtdrift och innovation. Vi behöver vara fler för att kunna bygga mer, och alla och envar måste känna sig välkomnad och behövd på sin arbetsplats.

Hur jobbar ni på Byggföretagen med att få till en mer jämställd bransch?

– Vi driver olika nätverk för kvinnor i byggbranschen. Dels för kvinnor i våra medlemsföretag, dels för kvinnor under yrkesutbildning i gymnasieskolan och på vuxenutbildning. Detta för att stärka dem själva, men även för att stärka deras positioner på arbetsmarknaden.

Vi utbildar yrkeslärare i jämställdhetsfrågorna. Exempelvis hur en jargong påverkar eleverna, såväl kvinnliga som manliga elever. Och hur en inkluderande och jämställd kultur kan driva studieresultat och arbetslust framåt och uppåt.

Varje år lyfter vi fram kvinnliga förebilder i branschen genom priset Årets Byggkvinna, så att vi på sikt kan få fler att söka sig till branschen. Målet är en jämnare könsfördelning, vilket bidrar till en sundare och schysstare arbetskultur.

Priset delas ut på Betonggalan den 21 november på Grand Hotell i Stockholm.

Läs nomineringen, om jämställdhetspriset och de andra nominerade här

Läs mer om Byggföretagens arbete med jämställdhet