Byggföretagen välkomnar breddat uppdrag för utredning om näringslivets försörjningsberedskap | Byggföretagen

Bygg­företagen välkomnar breddat uppdrag för utredning om näringslivets försörjningsberedskap

Regeringen meddelade idag att den pågående utredningen om näringslivets försörjningsberedskap breddas med flera tilläggsdirektiv. Bland annat ska utredningen nu även föreslå hur en modern och effektiv byggnads- och reparationsberedskap bör fungera för att öka Sveriges beredskap och förmåga att bygga och reparera civil infrastruktur.

Publicerad:

Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

– Byggföretagen välkomnar det breddade uppdraget. Bygg- och anläggningsbranschen är en avgörande del av Sveriges beredskap. Vår bransch måste vara redo och kunna fungera även i kriser. Från Byggföretagens sida är vi alltid redo att bistå i det arbetet, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen.

Lärdomen av bland annat cementkrisen är att en robust beredskap inte baseras på tillfälliga lagändringar och politiska brandkårsutryckningar.

– Ska vi kunna rusta skolor, sjukhus och stambanor krävs pålitlighet i hela leverantörskedjan. Miljötillståndsprocessen och riksintressesystemet måste moderniseras – för att skapa effektivitet, tydlighet och förutsägbarhet. I de fall där det inte går att kombinera olika samhällsintressen behövs tydlig vägledning som beaktar den övergripande samhällsnyttan, säger Catharina Elmsäter-Svärd