Catharina Elmsäter-Svärd om vad som händer i höst | Byggföretagen

Catharina Elmsäter-Svärd om vad som händer i höst

Hallå där! Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen, som spanar inför hösten.

Publicerad:

Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

Vilka omvärldsfrågor är mest aktuella?

Bygg- och anläggningsbranschen kan se fram emot ännu en intensiv höst.

Byggföretagen fortsätter att vara en aktiv part i det av regeringen tillsatta näringslivsrådet för totalförsvar och krisberedskap. När det kommer till politiken ser vi också fram emot en mer offensiv finanspolitik under resten av mandatperioden, inte minst gällande infrastruktur. Det är hög tid att investera mer i ett förbättrat transportsystem – för klimatet, näringslivet och Sveriges beredskap.

Kommande räntesänkningar ger också förhoppningar om att bostadsbyggandet kan börja återhämta sig  – även om ökningen kommer att ske från en väldig låg nivå. Noterbart gällande bostadspolitiken är också att EU-kommissionen för första gången ska utse en bostadskommissionär med uppdraget att utforma en politik för affordable housing. Vi hoppas att branschens konkurrenskraft hamnar i fokus för det arbetet.

Vad kan vi mer se fram emot under hösten?

Byggföretagen fortsätter att prioritera våra fokusområden attraktiva kollektivavtal, sund konkurrens, säkerhet, kompetensförsörjning och klimatomställning. Vi planerar en rad aktiviteter för att belysa vikten av att jobba säkert, eller inte alls. Dessutom börjar förberedelserna inför nästa års avtalsrörelse.

Det känns också spännande att vår fackliga motpart Byggnads kommer att välja en ny förbundsordförande på sin kongress senare i höst. Oavsett vem det blir ser vi fram emot ett gott samarbete!

Hur kommer konjunkturen utvecklas under året?

Den ekonomiska utvecklingen försvagas rätt tydligt just nu. Inflationen i Europa har fastnat på en lite för hög nivå – och i Sverige har BNP varit i princip oförändrad under de senaste två åren.

Sysselsättningssiffrorna är svårtolkade men det är tydligt att antalet lediga jobb som anmäls till Arbetsförmedlingen minskar. Byggföretagens analytiker bedömer att det mesta talar för att arbetsmarknaden förblir svag och arbetslösheten ligger kvar på över åtta procent. Den svaga utvecklingen gäller även vår bransch och många byggföretag uppger att de har övertalig personalstyrka. Detta påverkar förstås sysselsättningen, även om branschens behov av långsiktig kompetensförsörjning är mycket stort – särskilt i norr.

Byggföretagen kommer att ha en ny konjunkturprognos klar till andra halvan oktober.