”Det krävs stora satsningar på infrastruktur och bostäder” | Byggföretagen

”Det krävs stora satsningar på infrastruktur och bostäder”

Den 29 augusti är det dags för Byggföretagens seminarium på Frihamnsdagarna i Göteborg. En av de medverkande är Olof Olausson, vd på medlemsföretaget Kynningsrud Bostäder.

Publicerad:

Olof Olausson, vd Kynningsrud Bostäder, är en av deltagarna i Byggföretagens seminarium på Frihamnsdagarna.

Temat för seminariet är ”Göteborg – med mod att sikta högt!” Här finns stor investeringsvilja och framtidstro, och här vill framtidens mest eftertraktade arbetskraft helst jobba och bo. Vad tror du det beror på?

– Göteborgs karaktär och själ tycker jag till stor del är densamma som när jag läste på Chalmers på 90-talet. Däremot har staden fått en mycket mer internationell prägel med många intressanta och framstående globala företag. Att Göteborg lockar unga, duktiga människor tror jag är en kombination av att vi värnar om och hittills lyckas bevara det ”göteborgska” samtidigt som staden utvecklas och antalet högkvalificerade och attraktiva jobb ökar stort.

Vilka tror du är nycklarna för att Göteborg ska fortsätta växa? Och vilken roll har byggbranschen i detta?

– För en stad i utveckling krävs stora satsningar på infrastruktur och bostäder. Byggbranschen har förstås en otrolig viktig roll i allt från strategiska frågor kring utveckling och planering till genomförande och underhåll. Här finns otroligt många spännande arbetsuppgifter och även om det är tufft för branschen idag så hoppas jag att många unga personer vågar utbilda sig inom sektorn. Att jag gjorde det har jag aldrig ångrat.

Vilka utmaningar och möjligheter ser du framöver?

– För oss på Kynningsrud Bostäder ligger utmaningen i att kunna erbjuda bostäder som kunderna har råd att efterfråga. Privatekonomin har på grund av inflationen och höga räntor blivit svagare för många hushåll samtidigt som byggkostnaderna gått upp. Det är en ekvation som inte är alldeles enkel att lösa. Samtidigt verkar vi i en expansiv region med goda förutsättningar för tillväxt. För en ännu starkare och stabilare utvecklig tycker jag att det behövs en tydligare vision för hur staden skall utvecklas samt ett brett, långsiktigt politiskt stöd för denna utveckling.

Seminariet arrangeras av Byggföretagen i väst tillsammans med Svenskt Näringsliv.

Läs mer om seminariet här.