Byggföretagen välkomnar ökat bidrag för att ta emot lärlingar | Byggföretagen

Bygg­företagen välkomnar ökat bidrag för att ta emot lärlingar

Regeringen föreslår att 900 miljoner kronor tillförs regional yrkesinriktad vuxenutbildning (regionalt yrkesvux) i komvux, inklusive studiestöd. Byggföretagens Elin Kebert välkomnar fler platser och bättre förutsättningar för planering av vuxenutbildningen.

Publicerad:

Elin Kebert, expert kompetensförsörjning, Byggföretagen.

– Det här är ett välkommet förslag. Extra bra är att bidraget för företagen som tar emot gymnasiala lärlingar fördubblas från idag 3500 till 7000 kronor. Företagen har kostnader för att ta emot lärlingar från gymnasie- och vuxenutbildning och för att utbildningar ska hålla kvalitet såsom exempelvis handledare. Men viktig är att öronmärka en del av de 900 miljonerna så att det blir fler utbildningar inom till exempel anläggning, säger Elin Kebert, kompetensförsörjningsexpert på Byggföretagen.

För 2025 innebär förslaget motsvarande cirka 11 000 fler årsstudieplatser. Sammantaget finansierar staten ca 72 000 årsplatser inom regionalt yrkesvux under 2025 – det blir totalt 6 miljarder kronor när kostnaderna för studiemedlet för de studerande räknas med.