Förstärkt myndighetsuppdrag mot arbetslivskriminalitet
Regeringen förlänger Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten, Skatteverket och Åklagarmyndighetens uppdrag att motverka arbetslivskriminalitet.
Publicerad:
Enligt jämställdhets- och arbetslivsminister Paulina Brandberg (L) är syftet med förlängningen att skapa en varaktig samverkan som ska övergå i ordinarie verksamhet.
– Det är glädjande att regeringen tar krafttag mot arbetslivskriminaliteten. Byggföretagen har drivit att myndigheternas operativa arbete behöver bli effektivare och mer omfattande. Då krävs bland annat långsiktiga resurser för att nå resultat, säger Johan Flodin, nationell samordnare för sund konkurrens, Byggföretagen.
Regeringen förtydligar också att arbetet behöver slå hårdare mot den gränsöverskridande arbetslivskriminaliteten. Därtill ställs större krav på återrapportering från myndigheterna
– Det här är förändringar som den seriösa delen av bygg- och anläggningsbranschen velat se under en längre tid. Det är dags för myndigheterna att leverera konkreta resultat i sitt arbete mot arbetslivskriminalitet. Förlängningen till 2027 är en viktig byggsten för uthålligheten i vårt partsgemensamma arbete, säger Johan Flodin.
I dag finns sju regionala center mot arbetslivskriminalitet som ska fungera som ett nav för myndigheternas arbete avseende planering, genomförande och uppföljning. Centren ligger i Polisens lokaler i Umeå, Uppsala, Örebro, Stockholm, Göteborg, Norrköping och Malmö. Arbetsmiljöverket ska redovisa det förlängda uppdraget till regeringen senast den 31 mars 2025, 2026 och 2027.