Byggbranschen kan och vill skala upp återbruket
I en kulturkrönika skriver Mark Isitt om byggbranschens omställning, och dömer ut byggindustrins återvinning som tomt prat med tydlig negativ påverkan på den arkitektoniska kvaliteten. "Byggbranschens påverkan på klimatet är stor, men att den är en uppoffring värd att göra håller vi inte med om" säger Maria Strömberg och Christine Olofsson, Byggföretagen i väst.
Publicerad:
– Återbruk är på frammarsch och idag ser vi många exempel på detta, både i liten och stor skala. Genom återbruk sparas resurser och avfallet minskar, ett effektivt sätt att minska utsläppen. Samtidigt minskas sårbarhet och beroende av materialproducenter i en osäker omvärld. Alla material och produkter går dock inte att återbruka och bör då återvinnas genom att brytas ned och bli till något nytt.
Vi ser flera goda exempel här i Västsverige. I Selma Stad på Hisingen i Göteborg ska nya hyreslägenheter byggas där tunga konstruktionsdelar i betong och stål från det nedlagda IKEA-varuhuset i Kållered kommer utgöra stommen. Även limträbalkar från en ishall i Kortedala kommer att användas. Parkeringshuset Marconi i Västra Frölunda byggdes med en fasad av ca 640 kvadratmeter återbrukat tegel. Att återbruk fungerar även i det storskaliga har vi redan bevis på runt om i regionen.
Vi håller med om att ett ”duttande” inte räddar planeten. Det finns utmaningar kopplade till återbruk idag, men de handlar om lagerhållning och avsaknad av flexibilitet i lagar och regelverk, snarare än kostnader för kvalitetskontroller.
Det är inte hållbart eller rimligt att slänga sådant som går att använda igen, och att allt fler inser detta är bra. Genom att fortsätta skala upp återbruket kan vi minska utsläppen och ta ett viktigt steg mot Sveriges mål om nettonollutsläpp.
Läs krönikan här.