Larmet: Allt färre söker bygg- och anläggningsprogrammet
Andelen sökande till bygg- och anläggningsprogrammet minskade med 0,7 procentenheter jämfört med föregående läsår. Det visar Skolverkets sök- och antagningsstatistiken till gymnasieskolan för läsåret 24/25 som publicerades den 24 oktober.
Publicerad:
– Det är alarmerande! Att allt färre söker sig till bygg- och anläggningsprogrammet påverkar inte bara för byggföretagen utan också hela Sverige. Om vi inte lyckas bryta trenden riskerar vi att få en gigantisk brist på arbetskraft framöver. Redan 2025 väntas byggande öka enligt Byggföretagens byggprognos som presenterades denna vecka samtidigt som vi har över 16 000 personer i vår bransch som är äldre än 65. Det kommer att få konsekvenser för vad som kan byggas i Sverige, säger Elin Kebert, kompetensförsörjningsexpert på Byggföretagen.
Antalet sökande till yrkesprogrammen matchar inte behoven på arbetsmarknaden. Enligt Skolverkets regionala planeringsunderlag behöver till exempel antalet elever som läser bygg- och anläggningsprogrammet öka men det har tvärtom minskat kraftigt. Sedan läsåret 2011/12 har andelen sökande till bygg- och anläggningsprogrammet minskat med nästan 3 procentenheter.
– En annan konsekvens av att söktrycket fallit är att gymnasieskolor kan tvingas ta in fler elever med låga betyg trots att all erfarenhet och statistik visar att den som har kunskapsluckor från grundskolan har svårt att klara kraven som ställs i gymnasieskolan och i arbetslivet. Vi behöver fler unga med goda grunder inte färre, säger Elin Kebert.
Byggföretagen har analyserat vad som lett till detta tapp och kan konstatera att det finns olika parametrar som påverkar unga och deras föräldrar – från byggkonjunkturen, borttagningen av högskolebehörigheten samt studievägledningen i grundskolan ingår.
– Men jag tror det är viktigt att hela samhället sluter upp och är lite självkritiska. Vad är det för bild av arbetsmarknaden som vi sprider? Pratar vi vår bransch på ett positivt sätt? Gymnasieskolan backar i högre takt än vad vi hinner bygga upp vuxenutbildningen och det kommer medföra ännu högre ungdomsarbetslöshet i Sverige – vilket vi inte har råd med, säger Elin Kebert.