Vartannat byggföretag tvingas konkurrera med företag som skattefuskar | Byggföretagen

Vartannat bygg­företag tvingas konkurrera med företag som skattefuskar

Konkurrensen från oseriösa aktörer är ett betydande problem inom bygg- och anläggningsbranschen. Enligt Byggföretagens senaste Byggbarometer uppger 46 procent av medlemsföretagen att man i stor utsträckning tvingas konkurrera med företag som skattefuskar.

Publicerad:

– Skatteverket måste lägga betydligt mer resurser på kontroller av arbetsplatser och företag. Alldeles för många schyssta företag utsätts för osund konkurrens, inte minst våra små och medelstora medlemsföretag, säger Johan Flodin, nationell samordnare för sund konkurrens, Byggföretagen. 

Nästan fyra av tio tillfrågade företagare anser att det finns stora möjligheter för företag i byggsektorn att fuska med skatten. Tre av tio svarar också att svarta löner är ofta förekommande i branschen.

– De regionala centren mot arbetslivskriminalitet behöver få en tydligare styrning och skala upp sitt operativa arbete. Det gäller inte minst skattebrottslighet. När väl en arbetsplatskontroll är gjord krävs ett gediget utredningsarbete för att ta resultaten från genomförda kontroller vidare till utredning, förundersökning och eventuellt åtal. Här kan Finland tjäna som föredöme. Där finns specialiserade åklagare och polis som arbetar mot den gråa ekonomin, säger Johan Flodin.

Under 2022 och 2023 öppnade sju center mot arbetslivskriminalitet. Centren ligger i Polisens lokaler i Umeå, Uppsala, Örebro, Stockholm, Göteborg, Norrköping och Malmö. Arbetsmiljöverket samordnar uppdraget och involverade myndigheter är bland andra Skatteverket, Försäkringskassan och Migrationsverket.

Byggbarometern genomfördes under våren 2024 och besvarades av drygt 500 medlemsföretag i Byggföretagen.