Byggföretagen ser hoppfullt på utredningsförslag om branschskolor
Onsdagen den 20 november presenterades utredningen ”Fler vägar till arbetslivet”. Utredningen har haft i uppdrag att lämna förslag som bidrar till att trygga kompetensförsörjningen inom bland annat byggbranschen och säkerställa att fler elever får med sig de kunskaper de behöver för att kunna försörja sig själva.
Publicerad:
Syftet beskrevs som att det i gymnasieskolan ska finnas flera vägar till arbetslivet som tar hänsyn till behoven på arbetsmarknaden, elevers olika förutsättningar för lärande och att många elever inte är redo att göra sitt yrkesval redan i årskurs nio.
– Ska vi trygg byggbranschens framtida kompetensförsörjning måste vi trygga branschskolornas framtid. Därför har byggsektorn medverkat i utredningen genom att dela våra erfarenheter från pågående branschskolor inom golv, plåt och eldistribution, säger Elin Kebert kompetensförsörjningsexpert på Byggföretagen.
Branschskolor är korta spetsutbildningar till yrken såsom plåtslagare eller golvläggare. Branschskolorger elever från hela landets gymnasieskolor möjlighet att få åka iväg i sex veckor för få en spetsutbildning med moderna material, verktyg och utbildade lärare. Initiativet hade starkt stöd av Byggföretagens medlemsföretag vilket varit avgörande för att kunna erbjuda yrkesutbildning på hög nivå.
– Branschskolorna har varit bra för eleverna, lärarna och företagen. Därför reagerade Byggföretagen när golvskolan i Stockholm först lades ner sen avslutades försöket. Vi ser hoppfullt på att utredning nu tagit fram ett konkret förslag på ett statsbidrag för att permanenta branschskolorna. Nu är det upp till politiken att gå vidare med förslaget om branschskolor. Sverige behöver mer yrkesutbildning av hög kvalitet, säger Elin Kebert.
Utredningen föreslår även att de elever som inte är behöriga till gymnasieskolans nationella program ska få möjlighet att också läsa yrkesutbildning samt att yrkesprov införs i samverkan med branschen.
– Det är positivt att man vill stärka branschens möjligheter att påverka kvaliteten i utbildningarna genom t ex yrkesprov. Däremot måste vi analysera utredningens förslag om yrkesutbildning för alla elever som inte klarat grundskolan. Det förslaget i kombination med ett slopat F betyg kan bli förödande för kvalitén i gymnasieskolan. Jag skulle hellre se att politiken fokuserade på att göra en riktigt bra grundskolan där alla elever får med sig de kompetenser som krävs för att klara både gymnasiet och de krav som ställs framtida arbetslivet, säger Elin Kebert.
Läs också
Byggföretagen kräver förlängning av försöket med branschskolor
Byggföretagen vill se förlängning av branschskolor