Har du koll på vilka lagar och regler som träder i kraft efter årsskiftet? | Byggföretagen

Har du koll på vilka lagar och regler som träder i kraft efter årsskiftet?

Här är förändringarna som berör dig i bygg- och anläggningsbranschen.

Publicerad:

  • Höjd skiktgräns och brytpunkt för statlig inkomstskatt

Skiktgränsen för statlig inkomstskatt räknas upp 2025 efter att ha varit fryst 2024. År 2025 går brytpunkten för tjänsteinkomster vid 643 100 kronor.

  • Förstärkt jobbskatteavdrag och slopad avtrappning

Sänkt skatt på tjänsteinkomster via förstärkt ordinarie jobbskatteavdrag och slopad avtrappning vid högre inkomster. Detta gäller både arbetstagare och pensionärer.

  • Ersättningsnivån för expertskatt i den så kallade beloppsregeln sänks

Utländska experter, forskare och liknande nyckelpersoner som uppfyller vissa kvalifikationer omfattas av skattelättnader. Ersättningsnivån för den så kallade expertskatten sänks så att den omfattar arbetstagare vars lön överstiger ett och ett halvt prisbasbelopp per månad, 88 200 kronor under 2025.

  • Sänkt arbetsgivaravgift för enmansföretag

Enmansföretag som anställer en första person får idag en nedsättning av arbetsgivaravgifterna, även kallat växa-stöd. Stödet innebär att arbetsgivaren, istället för ordinarie arbetsgivaravgifter på 31,42 procent, enbart betalar ålderspensionsavgiften om 10,21 procent. Denna nedsättning utvidgas nu till de två första anställda. Beloppsgränsen för stödet höjs från 25 000 till 35 000 kronor per månad. Ändringarna tillämpas på ersättning som ges ut efter den 31 december 2024. Utvidgningen av nedsättningen till två anställda tillämpas på anställningar som påbörjas efter 30 april 2024.

  • Skattefri grundnivå på 150 000 kronor på ISK och kapitalförsäkring för privatpersoner

En skattefri grundnivå på 150 000 kronor införs för sparande på investeringssparkonto, ISK, och i kapital­försäkring för privat­personer. Gränsen för skattefrihet kommer 2025 vara 150 000 kronor, för att höjas till 300 000 kronor 2026. Överstigande belopp beskattas på samma sätt som idag. Skattefriheten gäller per person.

  • Avtrappning av ränteavdrag på blancolån och konsumtionslån

Från och med 2025 kommer en individ bara att kunna göra ränteavdrag för halva räntekostnaden på lån utan säkerhet, såsom blancolån och andra typer av konsumtionslån. Från och med 2026 kommer dessa lån inte berättiga till något ränteavdrag. 

  • Förbättrade och förenklade regler om avdrag för tidigare års underskott ska införas 

Vid årsskiftet höjs den så kallade beloppsspärren till 300 procent av utgiften för förvärvet av underskottsföretaget och flockregeln begränsas till att gälla förvärv över 20 procent under en treårsperiod. Det införs också en undantagsregel som innebär att beloppsspärren inte ska träda in när en fysisk person eller vissa andra subjekt får ett direkt bestämmande inflytande över ett underskottsföretag – om personen redan före ägarförändringen hade ett sådant inflytande indirekt.

  • Genomförande av det nya blåkortsdirektivet

Förslagen innebär bland annat att om EU-blåkort ska beviljas krävs att en utlänning har ett anställningsavtal för högkvalificerad anställning med en anställningstid om minst sex månader och att lönen är minst 1,25 gånger den genomsnittliga bruttoårslönen i Sverige.

  • Ett effektivare omställningsstudiestöd

Ändringarna syftar till att skapa ett mer effektivt och ändamålsenligt omställningsstudiestöd för att ytterligare förbättra förutsättningarna för vuxna att finansiera studier som stärker deras framtida ställning på arbetsmarknaden. Möjligheterna att få omställningsstudiestöd för dem som arbetar inom ett bristyrke ökar. Det föreslås också att det efter en viss tid ska vara möjligt att på nytt kvalificera sig för att kunna få omställningsstudiestöd.

  • Personer som reser till arbetsintervjuer eller arbetsmarknadsutbildningar ska få högre ersättning

Regeringen vill öka den geografiska och yrkesmässiga rörligheten hos arbetslösa för att minska arbetslösheten och förbättra matchningen på arbetsmarknaden. Därför höjs ersättningen som arbetssökande kan få av Arbetsförmedlingen för resor till anställningsintervjuer eller utbildningar som leder till jobb.

  • Justeringar i miljöbalkens regler om miljöprövning

Lagändringarna innebär ett förenklat regelverk genom större enhetlighet och tydligare kravnivåer. Möjligheten att använda ändringstillstånd utökas så att viljan att investera inte ska hämmas och att infasningen av ny teknik inte fördröjs. Det blir möjligt att förlänga giltighetstiden för tidsbegränsade tillstånd med tre år.

Fotnot: Ytterligare uppdateringar kan tillkomma