Här byggs bostäder med återbrukad stomme
På Hisingen i Göteborg bygger NCC Kvarteret Återbruket. Projektet består av 66 hyreslägenheter som byggs åt beställaren Framtiden Byggutveckling med ett tydligt fokus på storskaligt återbruk. I november prisades projektet med Årets miljöpris på Betonggalan.
Publicerad:
– Målet är att minst hälften av det inbyggda materialet ska vara återbrukat, säger Petra Ahlström, affärschef på NCC Building Sweden.
Vad är utmanande med återbruk i stor skala?
– Det tar tid och kraft när varje projekt måste leta efter lösningar och tillräckliga mängder material – och det är så det ofta går till idag. I Kvarteret Återbruket kunde vi använda återbrukade håldäck från det gamla IKEA-varuhuset i Kållered. Cirka 3 000 kvadratmeter håldäck har effektivt demonterats och kommer att utgöra stommen. Tidigare har även limträbalkar demonteras från en ishall i Kortedala. Dessa kommer att kvalitetssäkras av den leverantör som en gång tillverkade dem. Vi ser gärna att fler aktörer gör så; tar in återbrukat material, rekonditionerar och säljer.
Vilka är fördelarna med återbruk?
– Det handlar framför allt om att vi tillsammans i hela värdekedjan behöver bidra till klimatomställningen, och ett led i det är att gå från linjära till cirkulära processer genom exempelvis återbruk. Det har länge varit en utmaning att lyckas återbruka tyngre byggnadsdelar, vilket är nödvändigt för att uppnå rejäl effekt, därför är det extra roligt att vi nu har allt fler projekt där detta blir verklighet!
Har du tips till andra som vill skala upp återbruket?
– Det är viktigt att arbeta i nära samverkan med en öppen dialog kring kostnader, garantier och tid. Genom att fler beställare efterfrågar minskad klimatpåverkan och resurseffektivitet som viktiga beståndsdelar när det ska byggas nytt eller renoveras, skapas marknadsförutsättningar för fortsatt cirkulär utveckling och kunskapsspridning. Det hjälper till att påskynda omställningstakten inom det cirkulära byggandet, ger incitament till att utveckla marknadsplatser för återbruk och ökar kompetensen i branschen. Sist, men inte minst, ha tålamod.
NCC har skrivit under bygg- och anläggningssektorns färdplan där storskaliga lösningar och effektivt resursnyttjande står i fokus. Läs mer om färdplanen här.