Nya premier och stöd till grön omställning och fossilfri teknik
Nu kan även små och medelstora företag som leasar miljöfordon få den högre klimatpremien.
Publicerad:
Bygg- och anläggningssektorns koldioxidutsläpp behöver minska och omställningen pågår runt om i hela landet. För företag som vill vidta konkreta åtgärder som minskar klimatavtrycket finns 2025 flera möjligheter till statligt stöd.
Nytt för i år är att regeringen har beslutat ändra i regelverket så att även små och medelstora företag som leasar miljöfordon kan få den högre klimatpremien. De nya reglerna började gälla 27 augusti 2024. De nya reglerna kommer också att tillämpas när det gäller ansökningar som beslutats efter den 13 februari 2024 men där stödet inte har betalats ut före ikraftträdandet av de nya reglerna. Läs mer här.
Klimatpremien är ett sätt att främja introduktionen av miljöfordon på marknaden, minska utsläppen av växthusgaser och på så sätt bidra till minskat buller och bättre klimat. Klimatpremien består av stöd till flera fordonskategorier, företag i bygg- och anläggningssektorn kan exempelvis söka stöd för att köpa eller leasa lätta och tunga ellastbilar samt miljöarbetsmaskiner. Ansök om stödet hos Energimyndigheten, innan beställning görs. Läs mer här.
Klimatklivet är investeringsstödet som gör det möjligt att satsa på fossilfri framtidsteknik och grön omställning. Det kan sökas av företag och andra aktörer i hela Sverige. Den 17–24 januari 2025 finns en ansökningsomgång för snabba projekt öppen, det vill säga projekt som kan färdigställas senast 31 augusti 2025. Under hösten kommer öppnas en ordinarie ansökningsperiod. Stödet söka hos Naturvårdsverket, läs mer här.