Förenklade regler för EU:s hållbarhetsrapportering | Byggföretagen

Förenklade regler för EU:s hållbarhetsrapportering

EU kommissionen har lagt fram ett regelförenklingspaket som kallas "Omnibus-paketet".

Publicerad:

De höjda gränserna väntas minska antalet företag som omfattas av kraven på att hållbarhetsrapportera med omkring 80 procent.

– Det övergripande syftet är minska företagens rapporteringsskyldigheter, för att frigöra tid och pengar så att företagens resurser kan läggas på att skapa reella förflyttningar mot uppsatta klimatmål och för en hållbar utveckling, säger Carina Utterström Mace, EU-sakkunnig, Byggföretagen.

I ett första skede omfattar förslaget ändringar hållbarhetsrapportering genom CSRD, CSDDD och taxonomin. Även gränsjusteringsmekanismen för koldioxid, CBAM, omfattas.

– Det har funnits en regleringsiver i EU, men bristen av tillräckligt bra konsekvensanalyser har medfört att EU tappar i konkurrenskraft, säger Carina Utterström Mace.

EU-kommissionens förslag innebär bland annat höjda gränsvärden för både CSRD och taxonomin, förenklade ESRS-standarder och begränsningar av CSDDD (CS3D). De höjda gränserna väntas minska antalet företag som omfattas av kraven på att hållbarhetsrapportera med omkring 80 procent.

– Färre företag föreslås träffas av den lagstadgade rapporteringsskyldigheten, något som i grunden är bra och nödvändigt för att vårda företagens långsiktiga gröna konkurrenskraft. Samtidigt vet vi att fler medlemsföretag har lagt ner stora resurser, framför allt på CSRD, så ryckigheten i sig är ett problem, säger Carina Utterström Mace.

För CS3D föreslår kommissionen att pausa förslaget i två år och samtidigt införa en riskbaserad granskningsskyldighet.

– Då många företag ska rapportera redan i år är det viktigt med ett skyndsamt besked så att företagen kan förhålla sig till detta, säger Carina Utterström Mace

På företagarservice mer information om både taxonomin och CSRD. Än så länge är kommissionens besked endast ett förslag. 

Här kan du ta del av vägledningen om EU:s energi- och klimatkrav för entreprenörer

Carina Utterström Mace, EU-sakkunnig, Byggföretagen.