Ida Söderholm är finalist i Årets byggkvinna 2025 | Byggföretagen

Ida Söderholm är finalist i Årets byggkvinna 2025

Ida Söderholm arbetar som planeringsspecialist på NCC i Luleå och är en av tre finalister som har gått vidare i utmärkelsen Årets byggkvinna 2025. Mellan 8-13 maj kan du rösta på Ida i "Folkets röst".

Publicerad:

Ida Söderholm, planeringsspecialist, NCC i Luleå är finalist i Årets byggkvinna 2025. Foto: Jenny Öhman

Vilken ära att få bli nominerad till årets byggkvinna. Det glädjer mig också att 50 andra kvinnor har fått känna sig rörda, sedda och uppskattade. 

– Vad skulle det betyda för dig att bli Årets byggkvinna?

För mig är det ett kvitto på den själ och det engagemang jag har lagt ner i denna branch. Det skulle innebära att det jag men även andra kvinnor gör syns och gör skillnad. Jag skulle känna mig väldigt stolt och det skulle inspirera mig till att fortsätta driva på, stötta och lyfta andra kvinnor i branchen. 

– Vad skulle du vilja uppmärksamma, i/om bygg- och anläggningsbranschen, om du utsågs till Årets byggkvinna?

Att branchen är en annan idag än vad den var för bara 10-15 år sedan, man behöver inte som kvinna vara orolig eller osäker på sin plats på byggena. Kvinnornas plats är idag självklar och innebär inga nackdelar

Det viktiga för mig är att alla kvinnor börjar kliva in i rummen med självklarhet och självsäkerhet. Man behöver inte ursäkta sig eller invänta godkännande för att ta plats. Platsen är vår och varje kvinna som valt att arbeta inom bygg- och anläggningsbranschen har valt detta yrke för att det intresserar dem och det som är intressant levererar man oftast inom. Vi kanske utgör en låg procent av arbetsstyrkan men det engagemang, den kunskap vi besitter och den stolthet vi känner för våra arbetsuppgifter utgör en stor procent av trygga, lönsamma och välfungerande projekt. Det är jag helt säker på.

Rösta på Ida här

”Det viktiga för mig är att alla kvinnor börjar kliva in i rummen med självklarhet och självsäkerhet. Man behöver inte ursäkta sig eller invänta godkännande för att ta plats.”

Ida Söderholm, planeringsspecialist och finalist i Årets byggkvinna 2025

Från nominering:

Ida Söderholm är nyfiken och gillar utmaningar. Hon flyttade till Sverige och Norrbotten för över tio år sedan, efter att ha avslutat sina studier som byggnadsingenjör i Finland, för att få möjlighet att arbeta med intressanta projekt och ta sig an spännande ansvarsområden. Innan studierna bodde och arbetade hon drygt ett år i väglöst land på en boskapsfarm i centrala Australien, där hon förbättrade sina språkkunskaper och lärde sig om olika kulturer och normer. Hon lärde sig även att det går bra att leva utan Iphone och Internet, undvika giftormar och laga vattenpumpar utan instruktionsbok.

Idag har Ida gjort sig ett namn inom bygg- och anläggningsbranschen som en driven och engagerad person som vågar gå utanför sin trygghetszon. Hon brinner för jämställdhets- och säkerhetsfrågor och arbetar aktivt för att skapa positiva förändringar både i branschen och i samhället. Ida har flera gånger blivit uppmärksammad för sina insatser och mottog en ”facebook-spade” för bygget av Facebooks serverhallar i Luleå. Dessutom har hon varit platschef för både P40-projektet, som handlar om Luleås största pumpstation, och Skellefteås största parkeringshus. För närvarande arbetar Ida som planeringsspecialist på projektet Fenix i Skellefteå

I sin arbetsvardag lägger Ida stor vikt vid jämställdhetsarbetet. Hon är ordförande för Stellanätverket, NCC:s kvinnliga nätverk. I Projekten är alltid hennes motto att alla ska behandlas lika, oavsett kön, ålder, etnisk tillhörighet eller erfarenhet. Genom sitt stora kontaktnätverk arbetar hon för att attrahera fler kvinnor till branschen och motverka gamla normer och jargonger. Hon ägnar också tid åt att sprida kunskap och utbilda andra; hon föreläser på Luleå Tekniska Universitets Civilingenjörsprogram och delar med sig av sin egen resa inom branschen.

Ida är målmedveten och tar ansvar för sina projekt. Hon värnar särskilt om elever och praktikanter, och tar dem under sina vingar för att visa hur man planerar, styr och leder bygg- och anläggningsprojekt. Hennes engagemang för arbetsplatsens säkerhet och jämställdhet har uppskattats av flera elever och praktikanter. Ett kvitto på det är att elever och praktikanter ofta kommer tillbaka och söker sommarjobb hos Ida och hennes arbetsgivare. Ida tror nämligen starkt på att alla ska få en chans att prova på branschen, vilket är det bästa sättet att visa hur spännande och intressant den kan vara för alla, oavsett bakgrund.

Foto: Jenny Öhman