Momsfrågor
Bygg- och anläggningsbranschen har särregler för redovisning av mervärdesskatt som skiljer sig från andra branscher. Här finns information för dig som företagare som hjälper dig att hantera momsen på rätt sätt.
Övriga hjälpmedel
Momshanteringen vid kommuners inköp av byggtjänster - Nytt ställningstagande från och med den 1 januari 2022
Utför ni tjänster åt en kommun är det viktigt att ni kontrollerar huruvida kommunen kan anses vara ett byggföretag i momslagens mening. Om kommunen är ett byggföretag ska ni som tillhandahåller byggtjänster till kommunen fakturera byggtjänsterna med omvänd skattskyldighet.
Skatteverkets förteckning över bygg- och anläggningstjänster omfattade av omvänd skattskyldighet
Här anges tjänster med anknytning till byggsektorn och om de omfattas av reglerna för omvänd skattskyldighet eller inte.
Skatteverkets information om omvänd skattskyldighet i byggsektorn
Som företagare måste du deklarera och betala moms. Här finns Skatteverkets information kring momsfrågor.
Frågor och svar
Vad innebär omvänd skattskyldighet inom byggsektorn?
Omsättning av nästan alla varor och tjänster är momspliktiga. Vid köp av tjänster som inte är momsbefriade ska moms normalt sett utgå med 25 % av försäljningspriset. Inom byggsektorn gäller särskilda momsregler, s.k. omvänd skattskyldighet. I de flesta fall innebär bestämmelserna att företag verksamma inom byggsektorn, som säljer byggtjänster till andra företag inom byggsektorn i Sverige eller till ett företag som bara säljer tjänsterna vidare, ska använda omvänd skattskyldighet. Det är alltså det företag som säljer tjänsterna till en slutkonsument som ska ta ut moms av kunden.
Om villkoren för omvänd skattskyldighet är uppfyllda måste detta användas, detta är inte valfritt.