Allt fler tjejer på Bygg - och anläggningsprogrammen i Västernorrland | Byggföretagen

Allt fler tjejer på Bygg – och anläggningsprogrammen i Västernorrland

Publicerad:

I Västernorrland och speciellt i Örnsköldsvik har det skett en stor ökning av antalet tjejer på Bygg – och anläggningsprogrammen. Towe Emtfeldt Ersson, företagsrådgivare arbetsgivarfrågor och kompetensförsörjning, Byggföretagen i Sundsvall, berättar mer.

Ni har fått en rekordstor ökning av sökande tjejer till Bygg- och anläggningsprogrammet i er region och i Örnsköldsvik speciellt. Vilken glad nyhet – berätta mer.

Ja, det är fantastiskt roligt! Under 2019 var kompetensförsörjning den mest prioriterade frågan i Västernorrlands Byggföreningsstyrelse. Vi startade därför ett kompetensförsörjningsutskott så vi kan fortsätta jobba med denna viktiga fråga. Vi vill att alla ska känna sig välkomna till bygg- och anläggningsbranschen. Det är viktigt att vi hela tiden jobbar med frågor som mångfald, jämställdhet, kultur och arbetsmiljö, vilket vi har gjort i alla forum där vi medverkat. Byggföretagen samverkar med skolorna i Västernorrland på många sätt bl a genom att delta i programråd, på mässor, konferenser och vid informationsträffar för elever och lärare.

Vad tror du det beror på att fler tjejer söker just nu?

Det beror på flera bidragande orsaker, bland annat de insatser branschen gjort. I Örnsköldsvik satsade gymnasieskolan t ex på öppet hus där de speciellt lyfte fram tjejer som ambassadörer och det visade sig ge ett väldigt bra resultat.

Du tipsade nyligen Örnsköldsviks Allehanda om nyheten, vilket resulterade i en nyhetsartikel som gav bra spridning och positiva kommentarer i sociala medier.

Ja, det är verkligen roligt att tidningen uppmärksammade det. Här är några citat från två av tjejerna som går Bygg- och anläggningsprogrammet på Parkskolan i Örnsköldsvik, där 15 av 56 elever på byggprogrammet är tjejer i årskurs ett och två – nästan 27 procent.


”Jag var beredd på att vara ensam tjej, det var första tanken. Så det är kul att det inte blev så och jag ser gärna att det blir ännu fler. Det är inte lika självklart längre att tjejer ska gå en viss sorts program”
​​​​​​​

”Det börjar nog bli mer accepterat att tjejer jobbar inom den här branschen. Vi har jättebra sammanhållning i klassen, det spelar ingen roll om du är tjej eller kille. Förhoppningsvis blir det så när vi kommer ut i arbete också”

Länk till artikeln i Örnsköldsviks Allehanda (låst för icke prenumeranter)

Länk till Nationell nyhet Rekordökning av antalet kvinnliga sökande till Bygg-och anläggningsprogrammet