Vad händer efter hösten? Aktuella röster om cementkrisen
Regeringsbeskedet att Cementa får tillstånd för kalkbrytning på Gotland i ytterligare åtta månader visar att man uppmärksammat Byggföretagens konsekvensanalys. Men åtta månader är kort tid. Här är några röster om det fortsatta läget i cementkrisen.
Publicerad:
– Samhällsbyggnadssektorn behöver långsiktighet – annars kan vi sitta i samma sits till jul.
Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen
– Bra att regeringen precis som vi bedömer konsekvenserna som allvarliga om vi får brist på cement. Men vi har inget läge för pausknappen.
Carin Stoeckmann, vd för Byggmästar´n i Skåne och ordförande i Byggföretagen.
– Förslaget skjuter egentligen bara problemet framåt åtta månader och det är inte speciellt lång tid i det här sammanhanget.
Malin Löfsjögård, vd för Svensk Betong
– Naturligtvis är det positivt att man skjuter den akuta krisen lite framåt i tiden, men det förutsätter att man parallellt jobbar på att hitta lösningar som är mer långsiktiga.
Jan Olof-Jacke, vd för Svenskt Näringsliv
– Det är ett klokt beslut som ger tid att hitta lösningar och undvika ett totalstopp i hela bygg- och anläggningssektorn och varsel om uppsägningar. Som representant för Sveriges byggnadsarbetares drar jag en lättnadens suck.
Johan Lindholm, ordförande för Byggnads
– Det enda rimliga beskedet. Samtidigt måste det gå mycket fortare för ett företag att kunna få ett miljötillstånd.
Moderaternas näringspolitiska talesperson Lars Hjälmered
– Vi måste naturligtvis fundera på de perspektiv som inte tas hänsyn till i de miljöprövningsprocesser som nu pågår. Beslutsfattandet måste avväga allt från samhällsförsörjning och beredskap, till våra förmågor att bygga upp en stark svensk industri