Byggföretagen värvar klimatpolitisk expert | Byggföretagen

Bygg­företagen värvar klimatpolitisk expert

Hallå där, Emma Bonnevier, ny på jobbet som klimatpolitisk expert på Byggföretagen.

Publicerad:

Hur känns det att börja jobba för bygg- och anläggningsbranschen?

– Sveriges klimatomställning sker här och nu på företag runt om i hela landet. Bygg- och anläggningsbranschen arbetar på många fronter för att minska sektorns koldioxidutsläpp – samtidigt som det byggs infrastruktur och bostäder som ska klara framtidens förändrade klimat.

Det känns strålande att vara med på branschens resa mot ett mer hållbart samhällsbyggande!

Vilka delar av bygg- och anläggningsbranschens klimatarbete är bra? Vad kan bli ännu bättre?

– Under klimattoppmötet COP 26 i Glasgow visade det svenska näringslivet, och flera av Byggföretagens medlemmar, upp innovationer och en investeringsvilja som är avgörande för att nå Sveriges klimatmål.

Med detta sagt kommer en stor del av Sveriges koldioxidutsläpp från transporter och industri. Det innebär ett ansvar för många företag i flera branscher att sätta upp egna klimatmål och implementera dem i verksamheten.

Bygg- och anläggningssektorns färdplan för fossilfri konkurrenskraft är ett viktigt steg framåt.

Vad har du för yrkesmässig bakgrund?

– Jag har jobbat med minskad klimatpåverkan, klimatanpassning och samhällsbyggnadsfrågor både i Regeringskansliet och på Sveriges Kommuner och Regioner, SKR. Jag har även varit i Bryssel och arbetat mot EU:s institutioner – så man kan säga att jag har deltagit i det svenska klimatarbetet både lokalt, nationellt och på europeisk nivå!

Vilka andra intryck tar du med dig in i din nya roll?

– Just nu kan ingen undgå att bli påverkad av Rysslands invasion av Ukraina. Vi behöver arbeta ännu mer med klimatomställningens koppling till säkerhetspolitik och beredskap.

Här kan du läsa mer om Byggföretagens klimatarbete

Här kan du läsa mer om Fossilfri konkurrenskraft