Fossilfri konkurrenskraft | Byggföretagen

Fossilfri konkurrenskraft

Färdplan för en klimatneutral, konkurrenskraftig samt lönsam bygg- och anläggningssektor senast 2045

Sverige växer. Inom en överskådlig framtid är vi 11 miljoner invånare vilket innebär att det behöver byggas nya bostäder, mer infrastruktur och fler offentliga lokaler.

Samtidigt har riksdagen beslutat att Sverige ska ha nettonollutsläpp av växthusgaser senast 2045. Därför är det nödvändigt att den svenska bygg- och anläggningssektorn gemensamt ställer om till fossilfria konkurrenskraftiga erbjudanden för en fortsatt lönsam affär.

Färdplan för fossilfri konkurrenskraft inom bygg- och anläggningssektorn togs fram 2018. Idag samlar färdplanen runt 170 företag, kommuner och organisationer som antagit gemensamt mål om att halvera sina klimatutsläpp fram till 2030 samt uppnå nettonollutsläpp år 2045.

Byggföretagen samordnar färdplansarbetet tillsammans med Fastighetsägarna, Sveriges Allmännytta, Byggherrarna, Byggmaterialindustrierna, Innovations­företagen, Installatörsföretagen och Trafikverket. Vill du veta mer? Kontakta Byggföretagens Anna Lönn Lundbäck.

Ladda ner Färdplanen här

Nyheter

Nyhet från Byggföretagen
Publicerad: 2023-01-20

Så får vi en fossilfri bygg-och anläggnings­sektor

Många framsteg har gjorts sedan Färdplan för fossilfri konkurrenskraft i bygg och anläggningssektorn togs fram 2018. Nu växlas arbetet upp när färdplanen genomgår en uppgradering.

Nyhet från Byggföretagen
Publicerad: 2023-01-02

Färdplanerna viktiga i ny klimathandlingsplan

Regeringens nya klimathandlingsplan kommer bygga på de färdplaner som Fossilfritt Sverige tagit fram tillsammans med näringslivet, varav bygg- och anläggningssektorns är en. Det skriver regeringen i DN Debatt.

Nyhet från Byggföretagen
Publicerad: 2022-11-23

COP27: Klimatomställningen fortsätter för bygg- och anläggning

Bygg- och anläggningssektorn har en avgörande roll i klimatomställningen. – Vi behöver ambitiösa och långsiktiga krav för att lyckas, men även rätt förutsättningar i form av snabb tillgång på fossilfri el, förutsebara tillståndsprocesser och stärkt kompetensförsörjning, säger Åsa Lindell, projektledare för klimatomställning, Byggföretagen.

Nyhet från Byggföretagen
Publicerad: 2022-09-06

Fossilfri konkurrenskraft i fokus när bygg och anläggning ställer om

Hallå där! Åsa Lindell, projektledare för klimatomställning på Byggföretagen, som torsdagen den 8 september medverkar på eventet Fossilfri konkurrenskraft i bygg- och anläggningssektorn i Näringslivets Hus.

Nyhet från Byggföretagen
Publicerad: 2022-08-18

En heldag med fokus på fossilfri konkurrenskraft

Vad behövs för att bygg- och anläggningssektorn ska bli klimatneutral senast år 2045? Den 8 september bjuder Byggföretagen med flera in till en heldag med fokus på fossilfri konkurrenskraft.

Nyhet från Byggföretagen
Publicerad: 2022-07-01

Så hanterar du avfall på rätt sätt

Genom Byggföretagens resurs- och avfallsriktlinjer kan du minska belastningen på klimat och miljö.

Nyhet från Byggföretagen
Publicerad: 2022-06-28

Så ska branschen nå klimatmålen

Vad behövs för att bygg- och anläggningssektorn ska bli klimatneutral senast år 2045? I september bjuder Byggföretagen med flera in till en heldag med fokus på fossilfri konkurrenskraft.

Anna Lönn Lundbäck

Regionchef Väst och nationell hållbarhetssamordnare

Tel: +46 31 708 41 16

anna.lonn.lundback@byggforetagen.se