
Fossilfri konkurrenskraft
Färdplan för en klimatneutral, konkurrenskraftig samt lönsam bygg- och anläggningssektor senast 2045
Klimatförändringarna påverkar förutsättningarna att leva på planeten. Riksdagen har beslutat att Sverige ska ha nettonollutsläpp av växthusgaser senast 2045. Detta sker samtidigt som Sverige växer. Inom en överskådlig framtid är vi 11 miljoner invånare vilket innebär hundratusentals nya bostäder, mer infrastruktur och fler offentliga lokaler. Därför är det nödvändigt att den svenska bygg- och anläggningssektorn gemensamt ställer om till fossilfria konkurrenskraftiga erbjudanden för en fortsatt lönsam affär.
Byggföretagen skrev 2018 under Färdplan för fossilfri konkurrenskraft: Bygg- och anläggningssektorn och driver tillsammans med sju andra branschorganisationer arbetet inom färdplanen, för en klimatneutral och konkurrenskraftig byggsektor. Arbetet sträcker sig över hela värdekedjan där alla led ska vara med i arbetet – från planering och genomförande till rivning.
Över 160 företag, kommuner och organisationer är med i färdplansarbetet och har förankrat i sina ledningsgrupper att man kommer att ställa om till en klimatneutral verksamhet senast 2045. Som deltagare i färdplansarbetet får man: information om hur marknaden utvecklas, möjligheter till medverkan i omställningsprojekt samt möjlighet att presentera sina aktiviteter årligen till riksdagens satsning Fossilfritt Sverige.
Byggföretagen driver färdplansarbetet och rapporterar årligen till regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige. Vill ert företag också vara med? Kontakta Byggföretagen och kontaktperson Anna Lönn Lundbäck.
Gå med
Samhället ställer om. Genom att underteckna färdplanen antar ni målen för en fossilfri konkurrenskraft senast 2045.
Så arbetar vi
Färdplansarbetet syftar till att uppnå fossilfri konkurrenskraft, bland annat genom projekt, aktiviteter och påverkansarbete.
Resultat och aktiviteter
Här publiceras rapporter och dokument från informationsträffar.
10 åtgärder för minskad klimatpåverkan
Använd material med lågt klimatavtryck
Läs mer
Återbruka och återvinn material
Läs mer
Låt klimatberäkningar vara en del av beslutsunderlaget
Läs mer
Resurshushåll med material
Mer material kommer
Minimera antalet transporter
Mer material kommer
Minska den fossila drivmedels- användningen
Mer material kommer
Jobba med avfallsminimering
Mer material kommer
Säkerställ en energieffektiv byggproduktion
Mer material kommer
Rekrytera rätt kompetens
Mer material kommer
Miljöcertifiera byggnader
Mer material kommer
Nyheter

Ökade krav på klimatneutralt byggande när EU utser klimatstäder
Sju svenska städer har valts ut till EU:s satsning på klimatneutrala städer 2030. ”Detta kommer innebära ökade krav på klimatneutralt byggande för våra medlemsföretag” säger Anna Lönn Lundbäck, nationell hållbarhetssamordnare.

Kartläggning av utsläpp – nyckel till minskad klimatpåverkan
Genom klimatberäkning har medlemsföretaget Golvkedjan fått kunskap om hur mycket koldioxid verksamheten släpper ut, och på så sätt kunnat vidta åtgärder för minskad klimatpåverkan.

Fossilfritt i fokus vid bygget av förskolan Hoppet
När förskolan Hoppet i Göteborg skulle byggas var det med ambitionen om Sveriges första fossilfria byggprojekt. ”Man måste våga testa något nytt” säger Tomas Samuelsson, vd på RA Bygg.

Åtgärder för ökat återbruk presenteras för riksdagen
För att återbruk i byggsektorn ska kunna växlas upp behöver ett flertal hinder i lagstiftning och regelverk undanröjas. Byggföretagen i väst presenterar nu åtgärder till nationella beslutsfattare.

Ny energiklassning av byggbodar minskar klimatpåverkan
Ett gemensamt energiklassningssystem av byggbodar har tagits fram som ett led i att minska byggbranschens klimatpåverkan. Bodar med energimärkning införs under första halvåret av 2022 och redan nu kan kriterierna användas vid upphandling av bodetableringar.

Fokus på återbruk i rivningsprojekt
När Normans i Jönköping AB rev kontorsbyggnaden Kromet 1 i Göteborg var det med stort fokus på återbruk. ”Ett sätt att dra vårt strå till stacken för miljön” säger Henning Svensson, entreprenadchef.

Så kan bygg- och anläggningssektorn möta klimatkrisen
Den nya IPCC-rapporten visar att det är mycket bråttom att minska den negativa klimatpåverkan som orsakas av fossila energilösningar. Trots oron i vår omvärld är klimatomställningen fortsatt mycket angelägen. Där har bygg- och anläggningssektorn en viktig roll.

Anna Lönn Lundbäck
Regionchef Väst och nationell hållbarhetssamordnare
Tel: +46 31 708 41 16
anna.lonn.lundback@byggforetagen.se