Så kan bygg- och anläggningssektorn möta klimatkrisen
Den nya IPCC-rapporten visar att det är mycket bråttom att minska den negativa klimatpåverkan som orsakas av fossila energilösningar. Trots oron i vår omvärld är klimatomställningen fortsatt mycket angelägen. Där har bygg- och anläggningssektorn en viktig roll.
Publicerad:
– Omställningen måste ske nu. Det finns redan mycket som branschen och Byggföretagens medlemmar kan göra för att minska sin klimatpåverkan, säger Anna Lönn Lundbäck, Byggföretagens nationella hållbarhetssamordnare.
Sex åtgärder som går att göra direkt:
- Minska användningen av fossila drivmedel för transporter och arbetsmaskiner.
- Minimera energiförbrukningen och arbeta med att energieffektivisera byggproduktionen.
- Minimera avfallet och hantera det på rätt sätt. Läs mer i våra riktlinjer för avfallshantering.
- Arbeta med hållbara materialval, och använd inte mer material än vad du behöver.
- Gå med i färdplansarbetet för fossilfri konkurrenskraft.
- Återbruka mera. Läs mer i vår handbok. Byggutmaning: Återbruk – handbok för dig som vill återbruka mera.
Vi är nu mycket nära en global uppvärmning över 1,5 grader Celsius, vilket betyder stora samhällsförändringar för att klara allvarliga effekter som höjd havsnivå, översvämningar, torka och bränder. IPCC-rapporten redovisar även den biologiska mångfaldens betydelse för ett stabilt klimat, och hur den i allra högsta grad är hotad.
– Bygg- och anläggningssektorn har en viktig roll i Sveriges klimatomställning. Att bygga ett samhälle som tål klimatförändringarna, men också att ställa om till ett klimatneutralt byggande – genom fossilfri energi och en råvaruproduktion som inte försämrar den biologiska mångfalden.
Byggföretagen skrev 2018 under Färdplan för fossilfri konkurrenskraft: Bygg- och anläggningssektorn för en klimatneutral och konkurrenskraftig byggsektor senast 2045. Nu pekar IPCC-rapportens slutsatser på att tempot inte är tillräckligt.