Så optimerar du ditt byggprojekt | Byggföretagen

Så optimerar du ditt byggprojekt

Minskad klimatpåverkan och ökad lönsamhet - det är fördelarna med att optimera materialanvändningen i byggprojektet. Nu lanserar Byggföretagen en guide som samlar kunskap, tips och råd.

Publicerad:

Under våren antog flera av Byggföretagens medlemsföretag en byggutmaning som handlade om att optimera sitt byggprojekt för att minska sin klimatpåverkan. Nu har utmaningen resulterat i en guide, så att fler företag kan arbeta med optimering.

–  Att optimera och minska sin materialanvändning betyder hushållning med jordens resurser, färre transporter och minskade kostnader. Genom optimering minskar du alltså byggprojektets klimatpåverkan samtidigt som du ökar lönsamheten, säger Christine Olofsson, specialist inom innovation och hållbarhet på Byggföretagen i väst.

Optimering handlar om precision, sparsamhet och att samverka för att hitta lösningar.

– Olika skeden kräver olika åtgärder. Under projekteringen kan det exempelvis handla om att göra mer noggranna beräkningar av en byggnadsstomme, medan det i produktionen kan vara att rutinmässigt ta vara på överblivet material, säger Peter Selberg, samordnare inom Klimat 2030 – Västra Götaland ställer om.

Tre tips på optimering under byggproduktionen!

  • Minska spillet
  • Undvik att flytta material
  • Sortera avfall där arbetet sker

Fler tips och råd hittar du i guiden.

Byggutmaning: Optimering – Guide för dig som vill minska klimatpåverkan och öka lönsamheten.

Byggutmaningen är ett samarbete mellan Byggföretagen i väst och Lindholmen Science Park, finansierat av Klimat 2030 – Västra Götaland ställer om.