Avtalsrörelsen i media – opinionsläget just nu
Avtalsrörelsen får allt större utrymme i medierapporteringen. Här sammanfattar vi de senaste veckornas viktigaste nyheter och kommentarer.
Publicerad:
Kriminalitet på byggen ska bekämpas
Carin Stoeckmann och Jonas Steen från Byggföretagens styrelse bemöter Byggnads anklagelse om att Byggföretagen inte tar arbetslivskriminaliteten på allvar.
(17 mars)
Byggföretagen blundar för kriminaliteten
Om Byggföretagen hade tagit sin del av ansvaret hade det gått att komma åt fusk och kriminalitet i branschen. Det skriver Byggnads ordförande Johan Lindholm.
(11 mars)
Ändra arbetstiderna så att småbarnsföräldrar kan jobba i bygg
Enligt dagens avtal ska arbetstiden under veckorna vara förlagd någon gång under tiden 06.30 – 17.00, skriver förhandlingschef Mats Åkerlind.
(3 mars)
Byggföretagens medlemmar säger klart nej till 1-årigt löneavtal
Byggföretagens ingångsvärde i avtalsrörelsen är att värna märket och ett flexiblare kollektivavtal gällande till exempel arbetstider, säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef, Byggföretagen.
(28 februari)
Byggföretagen kritiska till Byggnads lönekrav
– Har förtröstan i att man kommer att göra en förhandlingslösning som är långt mycket rimligare, säger Byggföretagens förhandlingschef Mats Åkerlind.
(14 februari)
Byggnads lönekrav – 4,4 procent
Byggnads menar att det ekonomiska läget är utmanande och kräver ett kort avtal.
(14 februari)
Byggföretagen växlar yrkanden med Byggnads
– Parterna har det yttersta ansvaret för att trygga sysselsättningen och skydda branschens långsiktiga kompetensförsörjning. Det kräver satsningar på ökad konkurrenskraft och att vi värnar märket, säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef, Byggföretagen.
(14 februari)
Därför väljer Byggnads splittring framför samverkan
Byggföretagen beklagar det uppskruvade tonläget från Byggnads ledning i Stockholm, skriver Claes Thunblad, nationell samordnare sund konkurrens, Byggföretagen.
(14 februari)
Byggnads lämnar samarbete mot arbetslivskriminalitet
– Sund konkurrens har blivit en form av whitewashing för att bygga image, säger Johan Lindholm, förbundsordförande i Byggnads
(8 februari)
Byggföretagen växlar yrkanden med Ledarna, Sveriges Ingenjörer och Unionen
– Vi vill bibehålla avtalets flexibilitet och goda möjlighet till lokala överenskommelser, säger Johanna Vilhelmsson, avtalsansvarig för Tjänstemannavtalet, Byggföretagen.
(1 februari)
Tydlig ökning av konkurser
– Småhustillverkarna har det tufft, säger Johan Deremar, nationalekonom och prognosansvarig, Byggföretagen.
(1 februari)
Byggföretagen: Tunnare orderböcker under 2023
Hälften av alla företagare tror att orderingången blir sämre under våren än vad den var under andra halvåret 2022.
(28 december)
Byggföretagen stämmer Byggnads
Byggföretagen stämmer Byggnads i Arbetsdomstolen. Tvisten gäller implementeringen i kollektivavtalet av ”treundantaget” i nya Lagen om anställningsskydd, LAS.
(28 december)
Industrin växlar yrkanden
Industrifacken kräver 4,4 procents löneökning. Teknikföretagens motförslag är 2,0 procent i löneökningar och ett engångsbelopp om 3 000 kr i ett ettårsavtal.
(21 december)
Byggföretagen kommenterar LO-samordningen
– Det är positivt att LO-samordningen än så länge verkar hålla, säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef, Byggföretagen.
(9 december)
Byggnads ställer sig bakom LO-samordningen
Byggnads förbundsstyrelse meddelar att man har beslutat att förbundet ställer sig bakom LO-samordningen i avtalsrörelsen.
(9 december)
Näringslivet: Lönebildningsmodellen hotas av LO:s krav
”Låglönesatsningen” är ett sätt att smyghöja kravet om 4,4 procent, skriver Byggföretagen tillsammans med b la Teknikföretagen, Transportföretagen och Svensk Handel.
(28 nov)
Så tycker byggjobbarna om lönekrav på 4,4 procent
Byggnadsarbetaren har frågat tre byggnadsarbetare om hur de ställer sig till utgångskravet på 4,4 procent.
(27 nov)
Transport säger nej till lönekravet på 4,4 procent
Transports ordförande Tommy Wreeth uppmanar andra LO-förbund att säga nej till lönekravet på 4,4 procent. Wreeth tror inte att det blir någon LO-samordning med samtliga förbund i den kommande avtalsrörelsen.
(25 nov)
LO: Cheferna kan inte få mer än arbetarna
LO:s ordförande Susanna Gideonsson kräver att cheferna i de största börsbolagen, statliga bolagen och myndigheterna nöjer sig med samma procentuella löneökning som LO.
(19 nov)
Nu blickar vi framåt för branschens bästa!
Ökande materialkostnader, stigande räntor och sjunkande bygginvesteringar ställer extra krav på ett ansvarsfullt uppträdande mellan arbetsmarknadens parter, skriver Byggföretagen.
(15 nov)
Byggkostnaderna stiger med rekordfart
SCB:s Byggkostnadsindex steg i oktober 2022 med 15,3 procent jämfört med samma månad 2022. – Den största förändringen i årstakt sedan mitten av 1970-talet, säger Johan Deremar, nationalekonom, Byggföretagen.
(15 nov)
Intern kritik i LO
Förtroendevalda blev tagna på sängen av industrifackens bud på 4,4 procent.
(15 nov)
Byggföretagen: ”Återhållsamma lönekrav en förutsättning”
Byggföretagen konstaterar att krisen har kommit snabbare än andra kriser. – Nivån som fastställs i Industriavtalet måste även hållas inom bygg, säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef.
(9 nov)
Industrifacken kräver 4,4 procent
Industrins fackförbund kräver en historiskt stor löneökning på 4,4 procent i ett avtal som sträcker sig över ett års tid. Facken vill även ha en satsning på höjda lägstalöner på 1 600 kronor.
(31 okt)
Byggföretagen varnar för vargavinter
Byggföretagen presenterar ny konjunkturprognos. Bedömningen är att BNP minskar med en procent 2023 jämfört med 2022. Bygginvesteringarna faller med nästan 10 procent och sysselsättningen inom bygg- och anläggning minskar med 22 000 personer.
(26 okt)
LO fastslår gemensamma krav
LO:s fackförbund meddelar att man är överens om samordning i avtalsrörelsen med krav på extra lönelyft för dem med lägst löner.
(25 okt)
Förutsättningar inför avtalsrörelsen 2023
Svenskt Näringsliv konstaterar att arbetskraftskostnaderna har ökat snabbare i Sverige än i våra konkurrentländer.
(18 okt)