Så skapar Byggföretagen en bättre bransch
Byggföretagens fokusområden är attraktiva kollektivavtal, sund konkurrens, säkerhet och kompetensförsörjning. Våra medlemsföretag skapar jobb och välfärd, värnar sina anställda med kollektivavtal, företagshälsovård, sjuk- och olycksfallsförsäkringar och pension. Tillsammans bygger vi Sverige på schyssta grunder. Här listar vi exempel på vad vi gör inom våra olika områden.
Uppdaterad:
Arbetsmiljö & säkerhet
Under de senaste sju åren har våra sex särskilda regionala arbetsmiljörådgivare genomfört tusentals besök med rådgivning och andra åtgärder för att stärka våra medlemsföretag och branschen i arbetet med att utveckla arbetsmiljön.
Från och med nästa halvårsskifte blir vår branschgemensamma säkerhetsintroduktion (Safe Construction Training) obligatorisk vid alla byggen där våra medlemsföretag driver verksamhet. Personer som inte har ett godkänt testresultat kommer inte in på bygget.
Vi har tagit initiativ till, och startat upp Byggbranschens Säkerhetspark. Vid anläggningen tränar branschens arbetslag och andra relevanta målgrupper såsom byggkonsulter och branschens kunder, säkerhet i praktiken vid en mängd stationer.
Branschen har tillsammans med våra kunder startat och etablerat Håll Nollan för att jobba tillsammans mot minskad arbetsrelaterad ohälsa genom att jobba ”rätt” i hela processen.
Skapar uppmärksamhet kring säkerhet och arbetsmiljö genom vår årliga nationella säkerhetsdag.
Våra regionala arbetsmiljörådgivare arbetar enbart med arbetsmiljö och rådgivning inom området, så medlemsföretag enkelt ska kunna få stöd att leva upp till kraven.
Vi arbetar tillsammans med de fackliga organisationerna i skyddsombudutbildningen och planerar att i början av 2021 att hålla utbildning tillsammans med SEKO, som är tätt knytet till Organisatorisk och Social Arbetsmiljö (OSA).
Vår utbildningsverksamhet, Byggbranschens Utbildningscenter (BUC) har sedan starten 1 september 2019 utbildat cirka 45 000 deltagare, varav 38 000 inom arbetsmiljö.
Sund konkurrens
Har tydlig nolltolerans mot fusk och oegentligheter.
Arbetar tillsammans med fack, myndigheter och näringslivs för att stävja den osunda konkurrensen.
Verkat under flera år för tuffare kontroller, hårdare regler och bättre insyn med målsättningen att få bort oseriösa aktörer från svensk byggmarknad.
Varit drivande i arbetet med lagstiftningen om personalliggare. Alla som utför arbete på en byggarbetsplats ska finnas med i en personalliggare där det framgår vem man är och vem man arbetar för.
Varit drivande i arbetet med arbetsgivardeklarationer på individnivå. Lagreglerna innebär att byggföretagen redovisar lön, skatt och arbetsgivaravgifter för varje anställd varje månad till Skatteverket.
Tagit fram en forskningsantologi där 12 forskare utifrån tvärvetenskapliga grunder undersöker och analyserar vilka faktorer som ligger bakom och driver fram osund konkurrens i byggbranschen.
Skärpta medlemskriterier. Företag som ansöker om medlemskap i Byggföretagen måste bland annat tillämpa vår uppförandekod, rådande kollektivavtal, samt nyttja ID06-systemet.
Samordnar och driver det nationella projektet Sund konkurrens & Schyssta byggen tillsammans med fack, myndigheter och näringsliv för att stävja den osunda konkurrensen.
Bistår medlemsföretag med konkreta tips hur man kontrollerar underentreprenörer och håller sin verksamhet fri från fusk.
Jämställdhet & kompetens-försörjning
Driver utvecklingen av de bygginriktade utbildningarna; vi stöttar bygg-och anläggningsprogram, teknikprogram, yrkeshögskolor, högskolor och universitet som bedriver byggutbildningar över hela landet.
Stärker samarbetet mellan bygg- och anläggningsindustrin och utbildningsväsendet; håller inspirationsföreläsningar, hjälper till med bransch- och företagskontakter och förmedlar praktikplatser.
Verkar för att bredda rekryteringsbasen, öka mångfalden och jämställdheten i byggbranschen.
Arbetar aktivt för att fler kvinnor ska känna sig välkomna att söka och fullfölja byggutbildningar.
Står upp för yrkesbeviset för att säkra värdet av individers utbildning och erfarenhet inom branschen.