Sund konkurrens kunskapsbank

Välkommen till kunskapsbanken för Sund Konkurrens.

Vi ger tillgång till pedagogiska upplägg för mer kunskap och inspiration, konkreta tips, goda exempel och viktiga verktyg inom området Sund Konkurrens.

Till varje moment paketeras relevant material, verktyg, information, reflektionsfrågor och faciliteringsvägledning med råd för hur du kan lägga upp ett samtal eller en aktivitet tillsammans med andra.

Kunskapsbanken vänder sig till alla aktörer i och kring bygg- och anläggningssektorn – lokala och regionala nätverk, beslutsfattare och tjänstemän, företag, myndigheter, fack, arbetsgivare och övriga branschaktörer som jobbar för sund konkurrens.

Kunskapsbanken möjliggörs genom samverkan mellan Byggföretagen och 11 andra fack och arbetsgivarorganisationer.
Här hittar du samtliga organisationer som står bakom Kunskapsbanken. 

Läs mer om bakgrunden till kunskapsbanken.

Nyheter

Nyhet från Byggföretagen
Publicerad: 2021-02-23

Bygg­företagen och Byggnads söker gemensamt stöd för att motverka osund konkurrens

Byggföretagen och Byggnads har lämnat in en gemensam ansökan till Arbetsmiljöverket om statsbidrag för […]

Nyhet från Byggföretagen
Publicerad: 2021-01-12

”Arbetskriminalitet ska inte skyddas med sekretess”

Regeringens utredare har nu återrapporterat sitt uppdrag att ”följa upp och analysera arbetet med myndighetsgemensamma kontroller mot fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet”. Claes Thunblad, Byggföretagens nationella samordnare för sund konkurrens, är positiv till många av förslagen.

Nyhet från Byggföretagen
Publicerad: 2020-12-21

Bygg­företagen verkar för en sund konkurrens i Umeå

När Umeå kommun anvisar mark för byggande av nya bostäder, verksamhetslokaler eller för annan typ av exploatering så ska framöver hänsyn tas till sund konkurrens, ansvarstagande och goda arbetsvillkor i byggbranschen.

Pressrelease
Publicerad: 2020-11-18

Bygg­företagen lanserar forskningsantologi om sund konkurrens

Byggföretagen har tagit fram en forskningsantologi med fokus på sund konkurrens i bygg- och anläggningsbranschen. Tvärvetenskapliga forskare från Sverige, Norge och Finland beskriver i tolv uppsatser de bakomliggande faktorerna till problemet med osund konkurrens.

Nyhet från Byggföretagen
Publicerad: 2020-10-12

Ny forskningsantologi om sund konkurrens i branschen

För att bidra till en mer fördjupad och forskningsbaserad bild av sund konkurrens släpptes nyligen ”Sund konkurrens i byggbranschen – en forskningsantologi.”

Nyhet från Byggföretagen
Publicerad: 2020-10-01

Forum för sund konkurrens lockade rekordpublik

Den digitala konferensen ”Forum för sund konkurrens och schyssta byggen” blev en succé. Drygt 800 anmälda tog del av inlägg från bland andra arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, inrikesminister Mikael Damberg, Stefan Attefall, Byggmarknadskommissionen, och Byggföretagens skatteexpert Sofie Wilhelmsson.

Nyhet från Byggföretagen
Publicerad: 2020-08-24

Ministrar klara för digital konferens om schyssta byggen

Både arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) och inrikesminister Mikael Damberg (S) har gett klartecken för medverkan på den digitala konferensen Forum för sund konkurrens och schyssta byggen den 30 september.

Kontakt

Claes Thunblad

Nationell samordnare för Sund konkurrens

Tel: +46 8 698 58 28

claes.thunblad@byggforetagen.se