Avtal 2023 | Byggföretagen

Avtal 2023

Nu är Byggavtalet, Tjänstemannaavtalet och Väg- och Banavtalet klart, vilket innebär att alla avtal för Byggföretagens medlemmar är klara.

Nyheter

Nyhet från Byggföretagen
Publicerad: 2023-05-16

Byggnads varslar inom Byggavtalet

Byggnads har idag lagt ett sympativarsel som berör Byggföretagens medlemsföretag. Stridsåtgärderna omfattar enligt Byggnads egna uppgift cirka 150 personer.

Nyhet från Byggföretagen
Publicerad: 2023-05-12

Strejk och varsel inom bygg­sektorn

Klockan 12 idag den 12 maj gick Svenska Målareförbundet ut i strejk. Nu på förmiddagen har även Byggnads varslat om strejk för installatörer den 24 maj. Varslet omfattar enligt deras egna uppgift 1500 yrkesarbetare. Det betyder att även Byggföretagens medlemmar kommer att påverkas.

Nyhet från Byggföretagen
Publicerad: 2023-05-05

Byggavtalet i korthet – frågor & svar

Här kan du läsa om några av de viktigaste punkterna i nya Byggavtalet.

Pressrelease
Publicerad: 2023-05-05

Avtal klart mellan Bygg­företagen och Byggnads

Byggföretagen och Byggnads är överens om ett nytt tvåårigt Byggavtal. Överenskommelsen innebär löneökningar på 7,4 procent. – Avtalet följer märket. Det är glädjande att även bygg- och anläggningsbranschen tar ansvar i ett bistert konjunkturläge. Förhandlingarna har skett i god anda, säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef, Byggföretagen.

Nyhet från Byggföretagen
Publicerad: 2023-04-27

Så är läget i avtalsrörelsen just nu

Det är slutspurt i årets avtalsförhandlingar. Vi ger dig en snabb sammanfattning av läget.

Pressrelease
Publicerad: 2023-04-27

Avtal klart för Väg- och Banavtalet

Byggföretagen har i dag träffat en avtalsuppgörelse med Seko. Väg- och Banavtalet följer märket med en löneökning på 7,4 procent under en tvåårig avtalsperiod.

Pressrelease
Publicerad: 2023-04-26

Nytt avtal klart för 42 000 tjänstemän inom bygg och anläggning

Byggföretagen har i dag träffat överenskommelser med Ledarna, Sveriges Ingenjörer och Unionen om ett nytt Tjänstemannaavtal på 24 månader. Löneavtalen med Ledarna och Sveriges Ingenjörer är fortsatt sifferlösa processlöneavtal medan löneavtalet med Unionen fortsatt är ett pottlöneavtal. I Byggföretagens arbetsgivarnytt finns information om löneavtalen med respektive motpart samt förändringarna i avtalet.

Det är skillnad på byggare och byggare

Byggföretagens medlemmar är de schyssta byggarna som krävs när samhället växer. Det är vi som ser till att bostäder, arbetsplatser och vägarna däremellan byggs på schyssta grunder.

Våra medlemmar har kollektivavtal, sätter säkerheten främst och respekterar lagar och regler. Vi vill ha en byggbransch med nolltolerans mot fusk och kriminalitet.

Byggföretagens fem fokusområden är attraktiva kollektivavtal, sund konkurrens, säkerhet, kompetensförsörjning och klimatomställning.

Läs mer