Avtal 2023 | Byggföretagen

Avtal 2023

Nu är Byggavtalet, Tjänstemannaavtalet och Väg- och Banavtalet klart, vilket innebär att alla avtal för Byggföretagens medlemmar är klara.

Nyheter

Nyhet från Byggföretagen
Publicerad: 2023-06-29

Gruvavtalet och Svemek-avtalet klara 

Byggföretagen har sedan länge träffat kollektivavtal med IF Metall för de medlemsföretag som bedriver gruvarbeten (Gruvavtalet) och för de medlemsföretag som har centrala reparationsverkstäder (Svemek-avtalet). Dessa avtal hämtar i allt väsentligt sitt innehåll från motsvarande avtal mellan Industriarbetsgivarna och IF Metall.

Nyhet från Byggföretagen
Publicerad: 2023-06-20

Frågor och svar om Svensk Byggkontroll

I avtalsrörelsen enades Byggföretagen och Byggnads om en ny partsgemensam granskningsfunktion kallad Svensk Byggkontroll. Här hittar du frågor och svar om den nya funktionen.

Nyhet från Byggföretagen
Publicerad: 2023-05-16

Byggnads varslar inom Byggavtalet

Byggnads har idag lagt ett sympativarsel som berör Byggföretagens medlemsföretag. Stridsåtgärderna omfattar enligt Byggnads egna uppgift cirka 150 personer.

Nyhet från Byggföretagen
Publicerad: 2023-05-12

Strejk och varsel inom bygg­sektorn

Klockan 12 idag den 12 maj gick Svenska Målareförbundet ut i strejk. Nu på förmiddagen har även Byggnads varslat om strejk för installatörer den 24 maj. Varslet omfattar enligt deras egna uppgift 1500 yrkesarbetare. Det betyder att även Byggföretagens medlemmar kommer att påverkas.

Nyhet från Byggföretagen
Publicerad: 2023-05-05

Byggavtalet i korthet – frågor & svar

Här kan du läsa om några av de viktigaste punkterna i nya Byggavtalet.

Pressrelease
Publicerad: 2023-05-05

Avtal klart mellan Bygg­företagen och Byggnads

Byggföretagen och Byggnads är överens om ett nytt tvåårigt Byggavtal. Överenskommelsen innebär löneökningar på 7,4 procent. – Avtalet följer märket. Det är glädjande att även bygg- och anläggningsbranschen tar ansvar i ett bistert konjunkturläge. Förhandlingarna har skett i god anda, säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef, Byggföretagen.

Nyhet från Byggföretagen
Publicerad: 2023-04-27

Så är läget i avtalsrörelsen just nu

Det är slutspurt i årets avtalsförhandlingar. Vi ger dig en snabb sammanfattning av läget.

Det är skillnad på byggare och byggare

Byggföretagens medlemmar är de schyssta byggarna som krävs när samhället växer. Det är vi som ser till att bostäder, arbetsplatser och vägarna däremellan byggs på schyssta grunder.

Våra medlemmar har kollektivavtal, sätter säkerheten främst och respekterar lagar och regler. Vi vill ha en byggbransch med nolltolerans mot fusk och kriminalitet.

Byggföretagens fem fokusområden är attraktiva kollektivavtal, sund konkurrens, säkerhet, kompetensförsörjning och klimatomställning.

Läs mer